Жители от няколко столични квартала блокираха движението по ул. "Московска" в знак на протест. Недоволството им е провокирано от мръсния въздух в града и липсата на адекватни мерки от страна на Столичната община за справяне с проблема.

БГНЕС

"Пред общината сме на пореден протест заради геноцида, който се извършва върху столичани и гражданите в България. Мръсният въздух е убиец за нас", заяви Десислава Малинова от район "Красна поляна" и от години живее с този проблем, който, според нея, продължава да не се решава.

БГНЕС

Тя посочи, че искат общината да предоставя данни за чистотата на въздуха в реално време, а не среднодневни, за да може своевременно да се предприемат мерки.

Благоевград на протест в мъглата срещу мръсния въздух (СНИМКИ)

"Основно наше искане е да бъде създадена система за алармен праг, каквато няма в законодателството ни. Това незабавно трябва да се вземе като мярка", подчерта тя и добави, че без железен контрол нито една мярка няма да сработи.

БГНЕС

Според Малинова сегашните мерки на общината като миене на улици, поставяне на филтри на комини, подмяна на малка част от печките, призивите да оставим колите са абсолютно неефективни. Тя настоява да се забрани отоплението на твърдо гориво.

БГНЕС

На протеста и Иван Хлебаров, който е с маска на лицето. "Не трябва да носим маски, въздухът трябва да е чист. Може би преди години въздухът е бил по-мръсен, но и сега не е чист. Не е здравословно и проблемът не се преекспонира", заяви той.

Той е убеден, че няма мярка, която от днес за утре да реши проблема, но е убеден, че общината е изпуснала 15 години, в които е можела да го реши.

БГНЕС

"Мерките на общината са недостатъчни. Първо трябва да се информират хората и проблемът да не се омаловажава, и второ - да не се правят пилотни проекти за смяна на 100 печки, а да се сменят с хиляди. Да не се инвестира в корупционни схеми като слагането на филтри за по 4000 лв. на печки за 200 лв.", Иван Хлебаров.

Протестиращите заявиха, че ще продължат с протестите, ако общината не предприеме адекватни и работещи мерки в борбата с мръсния въздух.
БГНЕС