/ БГНЕС
Основно искане на туристическия бранш преди началото на летния туристически сезон е капацитетът на нашите консулства, особено в Централна Азия, където основно се случва набирането на работници от трети страни за нуждите на сектора, да повишат капацитета си. Разговори са водени и считаме, че това е постижимо. Това обяви пред журналисти в курортния комплекс "Слънчев бряг" служебният министър на туризма Евтим Милошев. По думите му друга важна тема за бранша е измененията и допълненията на Закона за чужденците в България. 

"В момента тече дебата в Народното събрание. Това ще бъде най-добрия знак от народното представителство към сектора, ако този закон бъде приет. Трето важно нещо е Наредбата за водно-спасителната дейност. Тя е приета от Министерски съвет на 7 април тази година. В нея са заложени много изисквания, за които сектора все още не е готов. Не говорим за това дали са адекватни, каква е целта. Молбата на сектора е, ако е възможно изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се това ще създаде правен казус, защото тази наредба е приета, а предходната вече няма действие", каза министърът. Той добави, че ще обсъди темата със служебния министър на здравеопазването Д-р Галя Кондева. Милошев каза още, че очаква възнагражденията в туристическия сектор в страната да бъдат повишени с около 20 на сто, на всички нива в сектора. 

"Туризмът се бори за работници от трети страни, защото тук няма достатъчно хора, които искат да работят в този сектор. Добрата новина е, че за поредна година ще има повишаване на възнагражденията. Сезонната работа е нещо, което е важно за сектора", добави служебният ресорен министър. В Слънчев бряг той добави, че се очаква ръст в броя на туристите през тази година.

"Очакваме ръст от около 15 на сто на туризма в България. Армения, Косово и Узбекистан са новите пазари, които очакваме да видим по българското Черноморие. Очакваме ръст на пазар Великобритания около 15 - 20 на сто. Заради войната в Близкия изток се очакваше, че израелските туристи няма да дойдат в България, но в крайна сметка вече имаме резервации, така че очакваме туристи и от Израел", допълни Милошев.  
Станимир Димитров/БТА