Европейската помощ от 20 млн. лв. за Хитрино са средства, вече отпуснати на България
91720
Европейската помощ от 20 млн. лв. за Хитрино са средства, вече отпуснати на България
  • Европейската помощ от 20 млн. лв. за Хитрино са средства, вече отпуснати на България

Европейската помощ от 20 млн. лева за Хитрино са средства, вече отпуснати на България по Програмата за развитие на селските райони. Парите ще бъдат пренасочени за възстановяване на местната инфраструктура, засегната от трагедията. Това стана ясно от думите на ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев в предаването „Годината" на Дарик.

ЕК отпусна 20 млн. лева за Хитрино

„Препрограмираха се средства, които са заложени така или иначе в Програмата за развитие на селските райони и те ще бъдат отпуснати целево за обновяване на Хитрино. Ще бъде разрешено да бъдат използвани в много кратък срок", обясни Златев.

Държавата отпуска 10 млн. лв. за Хитрино

Пред водещия Кирил Вълчев, той бе категоричен, че средствата, които България ще получи за справяне с мигрантската криза са 160 милиона: „Парите са 160 милиона. Едната част бяха готови, за това бяха отпуснати тези 108 милиона. За останалите средства българската страна трябваше да изпрати и тя вече изпрати план сметка за какво ще бъдат използвани. Така или иначе парите са тези.

Огнян Златев коментира и отношенията между ЕС и САЩ след избора на Доналд Тръмп за президент: „ЕС разчита на САЩ като на един от най-важните си стратегически партньори в много посоки - едната разбира се е икономическата, другата е отбранителната. Нека не забравяме, че двете страни работят много добре в полето на общата сигурност, каквато е НАТО. Имаме страшно много общи цели и интереси, и независимо от смяната в администрацията на САЩ смятам, че нещата, които ни сближават, са много повече от тези, които евентуално биха ни раздалечили".