Държавата отпуска 10 млн. лв. за Хитрино
Държавата отпуска 10 млн. лв. за Хитрино / БГНЕС

Още днес Министерският съвет ще преведе 5 милиона лева на община Хитрино за справяне с щетите от инцидента в събота сутринта и още 5 милиона лева ще бъдат дадени на социалното министерство за подпомагане на пострадалите хора с лекарства и стоки от първа необходимост, както и за възстановяване на разрушените къщи.

Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на кабинета, свикано във връзка с трагичния инцидент в шуменското село.

Открита е банкова сметка за дарения за Хитрино

Заседанието започна с минута мълчание, в памет на загиналите при инцидента.

Борисов обясни за финансовата помощ, която осигурява държавата към момента: "5 млн. лв. ще бъдат заверени още на 12 декември по сметката на Хитрино, за да може кметът с Общинския съвет да имат готови пари и при първата възможност да започнат действията и по разчистване, и всичко останало. Други 5 млн. лв. отиват в социалното министерство, защото кметът по закон, много от действията, които трябва да направи, няма право да ги направи. Затова през социалното министерство веднага ще се разпоредят 5 млн. лв. за като се започне от лекарства и всичко необходимо до изграждането на разрушените домове".

Четирима от ранените в Хитрино все още са в тежко състояние (ВИДЕО)

Борисов обясни, че са водени разговори с Европейската комисия и се очаква изявление от Брюксел по отношение на даване на възможност по две от оперативните програми - за транспорт и за развитие на селските райони, да се пренасочат средства за инфраструктурата на селото.

Около 300 лица и семейства от Хитрино вече са получили помощ от 325 лева

Бойко Борисов обясни и каква е ситуацията на място към момента: "Ускорихме на максимум източването на цистерните. Ако продължим с това темпо, се надявам доста по-скоро да приключим с източването на цистерните и да започне разчистването на терена и връщането на хората".

* * *

Товарна композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, дерайлира на гарата в Хитрино в сутрешните часове на 10 декември. Поради теч от една от цистерните на газ, който се е възпламенил, пожар изпепели десетки къщи в близост до гарата. Огнената стихия взе седем жертви, близо 30 души пострадаха, някои от които тежко.

Кметът на Хитрино готов за "съд до последно" заради трагедията в селото

Заради обезопасяване на района и операция по източване на цистерните се наложи жителите на селото да бъдат евакуирани. Очаква се след като съдовете бъдат изпразнени, да започне разчистване на терена и възстановяване на населеното място от щетите.

Потвърдиха: Влакът в Хитрино се движел с по-висока от разрешената скорост

Междувременно се очакват кранове от Румъния, които да вдигнат цистерните от мястото на инцидента.

Машинистите признали пред собственика на "Булмаркет", че са влезли с висока скорост

Версиите за трагедията в Хитрино към момента са много и те ще могат да се потвърдят или отхвърлят едва след като започнат реалните следствени действия на място. Разследването бе временно преустановено до източването на цистерните. Данните от скоростомерната лента на локомотива показват, че товарният влак, дерайлирал в Хитрино, се е движел с по-висока от разрешената скорост. Не може да се направи категоричен извод, че това е причината за инцидента, обясни директорът на специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт.