/ БГНЕС
Посланието от днешната среща е че форматът "16 плюс 1" не е насочен към разделяне на Европа, а за засилване двустранния обмен между държавите. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да повишат Брутния вътрешен продукт, да увеличат доходите на хората. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Това не е геополитически съюз и не се противопоставя на никого в Европа, а цели само икономическо благосъстояние на хората, подчерта той. Мисля, че Китай вече е разбрал геополитическото значение на България и че то ще се разширява, каза Борисов.

Борисов посрещна у нас китайския премиер Ли Къцян (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Преди изявленията на двамата премиери, в МС бяха подписани двустранни документи за насърчаване на икономическо-търговското сътрудничества на България и Китай. Сред тях финансово споразумение на Българската банка за развитие и на Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро. Беше подписано и споразумение с Български морски флот за над 94 млн. долара за изграждане на шест кораба за насипни товари.
 
Ли Къцян посочи, че Китай е готов да инвестира в региона при спазване на закона, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. Той допълни, че Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи ще защитава интересите и правилата на свободната търговия.
 
Китай ще се ангажира с отваряне на своите пазари и ще улесним достъпа на чужди компании, като ще гарантираме защитата на техните интереси, посочи Ли Къцян. Той също заяви, че форматът "16+1" не е политическа платформа и не е насочен към разделяне на ЕС. Европа е важна за глобалния просперитет и без Европа не може да има глобално развитие, каза Ли Къцян. Китай подкрепя демокрацията в международните отношения посочи той.
 
Бойко Борисов се извини на софиянци за движението в града, защото тук пристигат и лидерите на 16 държави от Източна Европа за срещата "16+1". Ли Къцян и аз ще имаме много двустранни срещи допълни той. След четиридневна визита в София Ли Къцян заминава за Берлин и за среща с Ангела Меркел, каза Бойко Борисов.

София е домакин на Седмата среща на върха „16+1”
 
По думите на Ли Къцян Китай и България може да се допълват в икономическите си интереси. България произвежда селскостопански стоки, които се търсят в Китай, а Китай - промишлена продукция, която се търси у нас. Ли Къцян посочи, че е възхитен от златните артефакти, изработени по нашите земи преди 7 хиляди години, които вчера са му били показани. Бойко Борисов каза, че е наел Ли Къцян за "рекламен агент" в Китай за българското културно-историческо наследство. Ли Къцян подчерта, че е бил удивен от изяществото на показаните му артефакти и призова китайските журналисти да разкажат за тях в неговата родина. Той допълни че туризмът е двупосочен процес и иска българските туристи в Китай да се увеличават.
 
Китай има интерес в проект за използване на съществуващото ядрено оборудване в България и към осъществяване на инфраструктурни проекти в региона, каза Ли Къцян.
 
Китай проявява интерес към транспортната връзка на България с Егейско море, всичко обаче трябва да стане по прозрачен начин при ясни правила като приветстваме участието на трети страни или банки, каза Ли Къцян.
 
Двамата премиери посочиха, че стокообменът между двете страни се увеличава всяка година и изразиха увереност, че тази тенденция ще се запази.
 
За АЕЦ "Белене" Борисов каза, че Китай може да използва връзките си с други европейски държави в проекти за атомна енергия. За този проект, както и за другите съвместни може да се създадат консорциуми и да участват и трети страни.
 
Междувременно съпругата на алпиниста Боян Петров, Радослава Ненова благодари на Ли Къцян за положените усилия за издирването на съпруга през май.
БТА