ЕС и САЩ са по-свързани от всякога, признава Николай Младенов
ЕС и САЩ са по-свързани от всякога, признава Николай Младенов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Противно на всички стереотипи, Европа и Америка, днес са по-свързани от всякога. Не само заради активните си търговски отношения, но и защото споделяме общи ценности - вяра в свободното общество, отговорност в защита на човешките права и върховенството на закона”. Това каза външният министър Николай Младенов в изказването си на тема „След президентските избори в САЩ: какви ще са приоритетите на европейската външна политика?”.

Той участва в петата годишна конференция на Германския институт по международни отношения и въпроси на сигурността, посветена на Общата външна политика и на политиката за сигурност на ЕС (ОВППС), съобщиха от МВнР.

„Това, което днес ни сближава повече от всякога, е и нашата обща цел за защита на мира, а Общата външна политика и политика на сигурност е най-добрият инструмент на Европа за реализирането на тази цел”, допълни Николай Младенов. ЕС има огромната отговорност да поеме водеща роля и трябва да свърши своята част от работата в сферата на европейската отбрана и интегрирането на отбранителния пазар, подчерта той.

Според българския външен министър стратегическото партньорство между ЕС и САЩ винаги е покривало широк спектър от въпроси. Сред ключовите сфери на това партньорство в бъдеще е поддържането на съвместните усилия за европейската перспектива на Западните Балкани, сътрудничеството в сферата на енергийната и кибер сигурността, отбраната, както и за възстановяването и поддържането на мира и стабилността в Сирия, Близкия Изток и Северна Африка, както и в конфликтните региони, заяви Николай Младенов.

Германският институт по международни отношения и въпроси на сигурността е сред най-влиятелните европейски институти, който предоставя външнополитическа експертиза на основни институции в тази област.