Екатерина Бончева: Бившите агенти са навсякъде
Екатерина Бончева: Бившите агенти са навсякъде / netinfo

Изследваният период е до 15 септември 2007 г., т.е. последните промени в МС след 15 септември 2007 г. не са включени в проверката на Комисията по досиетата, заяви в предаването “Кой говори” по Дарик радио един от членовете й Екатерина Бончева .

Въпросът не е къде има най-много сътрудници на бившите служби, а че са навсякъде, каза Екатерина Бончева. Тя заяви, че фактът, че в новосъздадените специални служби има сътрудници на бившата ДС означава, че системата не си отива без съпротива.

Методи Андреев, председател на бившата комисия по досиетата спомена имената на Любомир Иванов, Минко Герджиков и Стоян Сталев, които би трябвало да са били известни на предишната комисия по досиетата, но за които не са били подадени данни на комисията за проверка.

До момента, до който архивът не бъде взет от хората, които по закон да го притежават и управляват, винаги може да имате съмнения. За голяма част от тези хора, които не могат да бъдат съобщени, просто са унищожени документите в архива, беше категоричен Методи Андреев.

Екатерина Бончева каза още, че комисията още няма сграда и необходимите за работата й архивни документи все още не са под пълния й контрол.