Ек. Михайлова: Има съгласие президентските и местни избори да са в един ден
Ек. Михайлова: Има съгласие президентските и местни избори да са в един ден / снимка: Sofia Photo Agency

Има съгласие следващите местни и президентски избори да се проведат в един ден, това заяви по време на визитата си в Шумен зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова, която е и член на временната комисия за изработване на нов избирателен закон. По думите й, няма да има радикални промени в изборното законодателство, запазват се системите за гласуване, ще се запази и броят на общинските съветници.

Отпадат мажоритарните народни представители, които на последните избори бяха много спорни, допълни Михайлова. Предвижда се да има преференциално гласуване не само за европарламент, но и за национален. Новото за местните избори е да се въведат норми, които да изискват участниците, които са регистрирани в ЦИК, да участват примерно в 50 общини, подчерта Михайлова. Целта е да се пресече бизнес сдружаване, което е неясно и извънполитическо. Всеки участник трябва да е национално значим, допълни тя.

Регистрацията ще трябва да се направи поне три месеца преди изборите, според сега действащият закон тя може да се направи около 40 дни преди деня на вота. ДСБ държи да има избор на районни кметове в големите градове, според Михайлова това е крачка в позитивна посока за местното самоуправление. Тъмно сините смятат още, че кандидатите по време на различните видове избори не трябва да се ползват от правото на имунитет. По думите на Михайлова предстои до приемането на закона да се изчистят още въпроси. Тя допълни, че новият закон трябва да е факт, най-късно до края на годината.