ЕК определи избора на ВСС като по-публичен и по-прозрачен отпреди
ЕК определи избора на ВСС като по-публичен и по-прозрачен отпреди / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изборът на новия Висш съдебен съвет (ВСС) в България бе по-публичен и по-прозрачен отпреди, заяви в коментар за БТА говорителят на Европейската комисия (ЕК) Марк Грей.

Както е известно, ЕК желаеше да бъде приложен по-различен подход - с пряк избор на членовете на ВСС, отбеляза той. Тази позиция не бе приета, но сега за нас е важно не да спорим по различните аспекти, като това дали (при изслушванията на кандидатите) бяха зададени точните въпроси и дали бяха избрани правилните хора, заяви Грей.

Сега трябва да видим как работят избраните. Не оценяваме изборите в нощта на избора, а по резултатите, които тези хора биха постигнали, посочи говорителят.

По неговите думи ЕК очаква 25-те членове на ВСС да се насочат в работата си към промени, да бъдат посветени на задълбочената реформа на българската съдебна система, съобразно издадените вече препоръки от страна на комисията.

"Това ясно означава подобрение на структурите на съда, на процедурите и на практиките, на начина, по който те се осъществяват", добави той.

Според него всичко това следва да бъде насочено към осигуряването на достоверен, последователен и прозрачен съдебен процес.

"Това очаква комисията, а вярвам, че това са очакванията и на българското общество", допълни Марк Грей.