Една година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст
Една година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Една година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст
67224
Една година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст
  • Една година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст

Осиновителите на деца до 5-годишна възраст вече ще могат да ползват отпуск по майчинство от една година за адаптация на детето в семейството. Това приеха на първо четене депутатите. Така се изравняват правата на биологичните родители и осиновителите. Промените бяха гласувани в Кодекса на труда.

Текстовете ще бъдат приети при скъсени срокове, предложи Корнелия Нинова от БСП. Законодателната промяна ще осигури време детето да свикне с новите си родители и да се социализира по-лесно в новата среда, аргументираха се от БСП.

Вносителите смятат, че предложените промени ще стимулират и процеса на осиновяване в България. Дебатите по предложението преминаха в юридически спор между депутатите, като Владислав Николов от ГЕРБ изчете становище на Министерския съвет и Министерството на социалната политика, като поиска предложените текстове от БСП да бъдат оттеглени и прецизирани: „Смятам, че този закон в момента е редно да бъде оттеглен, да бъде направена, както ние предложихме, допълнителна комисия. Виждате становището на двете институции, че изобщо не са положителни, както колегите говореха до момента. По-правилно е да бъде оттеглен законът и да бъдат вкарани правилно тези разпоредби".

Репликира го Валентина Богданова от БСП: „Страшно любопитно е желанието да правим изразително четене на становище на министерство, но да ви попитам, знаете ли колко е голямо това становище и само с едното изречение, което току-що прочетохте, твърдите, че изчерпвате цялото съдържание на законопроекта и на становището по него. Хайде да спрем да четем избирателно".

Отпуската по майчинство за осиновители ще важи само за деца до 5-годишна възраст, независимо от това, че време за адаптация в семейната среда имат нужда и по-големите деца.