Джипита: Москов да обиколи и другата България, за да види в какви условия се работи
Джипита: Москов да обиколи и другата България, за да види в какви условия се работи / Thinkstock/Getty Images
Джипитата: Москов да види „другата България" в малките населени места
81775
Джипитата: Москов да види „другата България" в малките населени места
  • Джипитата: Москов да види „другата България" в малките населени места

67% от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години и едва 33 на сто са под тази възрастова граница. Това показват данните за 2015 година, съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас. От там посочиха, че сред реформите, които се правят в сферата на здравеопазването, няма нито една, насочена към подобряване на работата на джипитата в България. От своя страна общопрактикуващите лекари поискаха увеличение на парите за извънболничната помощ, както и възможност да разполагат онлайн до всякаква здравна информация за своите пациенти.

В България не се говори за общопрактикуващите лекари, а ако се каже нещо, то е, че всичко при тях е наред. Това не е вярно, смята председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

„Какво предлага Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България - да се премахне ограничението за работа на общопрактикуващите лекари в други, различни лечебни заведения. В другите специалности това е разрешено, при нас - не. Това дискриминация ли е? Ние предлагаме също да се въведат допълнителни дейности, които ние да изпълняваме, естествено при съответната квалификация. Например, защо да не използваме машинката, наречена холтер, която да ви проследява кръвното налягане, в течение на ден или два? Вие си я носите със себе си, идвате, сваляме я, разчита се, виждаме как се движи кръвното и назначаваме лечение. Естествено това трябва да се заплати. Но, то ако е извършено при нас, няма да струва милиони", категоричен е доц. Киров.

Общопрактикуващите лекарите поискаха още да правят един единствен отчет и то към една единствена институция, а не както сега да се отчитат на Здравната каса, след което на Здравното министерство.

В заключение от сдружението отправиха покана към здравния министър Петър Москов:

„Ако може да задели три дни, в които да направи едно пътешествие из България, за да види и „другата България" - в какви условия работят и на какво са подложени колегите, за да могат нашите пациенти да имат здравния хляб," призова доц. Киров.

Действащите общопрактикуващи лекари у нас са 4495, като от тях малко по-малко от 600 са без никаква специалност.