къща дом енергия
къща дом енергия / iStock/Getty Images
Реформи предвиждат създаване на специализиран кодекс за антикорупционно поведение
Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация е публикуван за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации.

В глава "Лично поведение" на Кодекса се посочва, че служителите в държавната администрация придобиват и управляват имуществото си по начин, който да не създава съмнение за злоупотреба със служебното им положение, а в обществения си живот те нямат право да се възползват от служебното си положение или да използват правомощията си за извличане на лична облага.

Спецпрокуратурата обвини за подкупи петима служители на Агенцията по храните в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)

В специална глава на Кодекса са разписани правила за антикорупционно поведение на служителите в държавната администрация. Те не допускат поведение, което ги въвлича в корупция и противодействат на такива прояви и на други неправомерни действия в държавната администрация. Служителите в държавната администрация не допускат да бъдат поставени в икономическа зависимост, както и да искат и да приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните им задължения, е разписано още в Кодекса. Те не могат да приемат подаръци или облаги за извършване на работа, която влиза в служебните им задължения, нито да извършват дейност извън тяхната компетентност. Служителите не приемат облага или обещание за облага, за да упражнят влияние при вземане на решение от други длъжностни лица във връзка с изпълнение на служебните им задължения.

Те не посредничат за получаване от другиго на облага, за да бъде извършено или да не бъде извършено действие по служба.

Български банди държат „нощния живот” на Берлин

В Кодекса е разписано още, че служителите в държавната администрация са длъжни да докладват на ръководителите си за станали им известни данни за корупция или за конфликт на интереси в администрацията, в която работят.

В подзаконовия акт се въвежда защита за служителите, които са докладвали за установено от тях нарушение на Кодекса, както и механизми, гарантиращи неговото спазване - обучения и разяснителни кампании по приложението му. При неспазване нормите на поведение на Кодекса служителите в държавната администрация носят дисциплинарна отговорност по Закона за държавния служител и Кодекса на труда.

Полицията във Видин с активна позиция по линия на превенция на корупцията

Предвижда се Кодексът да се прилага и за администрацията на другите органи на държавна власт и за администрацията на органите на местното самоуправление, доколкото не е установено друго в специален закон или указ на президента, се посочва в доклад от вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева по проекта на постановление на МС.
 
БТА