/ iStock/Getty Images
Отровата на организираната престъпност прониква все по-дълбоко. Подземният свят на Берлин е разпределен на сфери на влияние. Българските банди държат "нощния живот" - проституцията, търговията с хора и сводничеството, пише Deutsche Welle

Престъпният свят действа организирано. Бандите прилагат насилие, перат пари с нелегален бизнес и правят опити да подкупват дори държавни служители. Анонимността на големите германски градове и добрата транспортна инфраструктура правят градове като Берлин особено привлекателни за подземния свят, пише „Берлинер Курир“.

Полицията в Берлин, Федералната полиция, Федералната криминална служба и митниците са завели през миналата година общо 59 следствия срещу различни престъпни групировки. От проверените общо 462 души, заподозрени в криминални деяния и съучастие в организирана престъпност, повече от половината са чужденци (289), посочва и "Берлинер цайтунг". Най-многочислени сред тях са българите (45), следвани от турците (42) и гражданите на Руската федерация, като в случая става дума предимно за чеченци. „Берлинер Цайтунг“ пише, че тъкмо те са прочути с това, че извършват много тежки престъпления, свързани с насилие.

Пазете се от тези „любовници“

Следствените органи констатират, че през последните години в света на организираната престъпност има истинско „разделение на труда". Бандите са „специализирани" в различни сфери на дейност - от пране на пари, грабежи и контрабанда с наркотици до проституция и търговия с хора.

проституция
iStock/Getty Images

Кой управлява подземния свят на Берлин?

Престъпните групировки от Армения, Литва, Полша и Сърбия се занимават например главно с кражби и престъпления срещу собствеността. Контрабандата и търговията със стоки и наркотици е в ръцете на бандите от Германия, Македония, Сърбия, Турция и Руската федерация. С търговия на хора, проституция и сводничество се занимават най-вече престъпни групи от България, Германия и Румъния, пишат медиите.

търговия с хора
iStock/Getty Images

"Билд онлайн" посочва, че докато сред заподозрените за организирана престъпност най-много са българите, то по отношение броя на престъпните групировки най-многобройни са германските. През миналата година в Берлин са разследвани 18 престъпни групи, чиито членове са предимно лица с германски паспорт - голяма част от тях са членове на престъпните арабски кланове.

Жертва на трафик на хора: Обещаха ми доходна работа в чужбина

В официалната статистика за Берлин няма данни за разследвани деяния на италианската мафия, но според експерти като Сандро Матиоли от сдружението „Мафия - не благодаря“, италианската мафия със сигурност присъства в подземния свят на Берлин. Матиоли твърди, че нейните членове се занимават предимно с пране на пари, най-вече чрез покупки на недвижими имоти.

Една бивша проститутка разказва

Действат безшумно

Малко данни има и за престъпността на азиатските банди, които активно занимаваха полицията в началото на 1990-те. По онова време виетнамската цигарена мафия действаше открито и брутално. За разлика от арабските кланове или чеченците, които и до днес извършват показни убийства и брутални актове на отмъщение, повечето банди от света на организираната престъпност предпочитат да действат без да вдигат много шум.
„Те инвестират в строителството и икономиката и се опитват да оказват влияние дори над държавната администрация", казва Михаел Бьол от Съюза на германските криминални служители. През 2017 година са разследвани общо пет случая, в които престъпници са опитали да оказват влияние над политиката, медиите, правосъдието, държавната администрация или бизнеса. А през 2018 в Берлин вече са били регистрирани11 подобни следствия. Според депутата Марсел Луте, този факт показва, че отровата на организираната престъпност прониква все по-дълбоко.
Deutsche Welle