/ ThinkStock/Getty Images
"Обещаваха да ми плащат 480 евро на месец, но не ми дадоха нито стотинка. Направиха ме секс робиня. Всеки можеше да спи с мен. Биеха ме и ме изтезаваха. Цялата бях в рани", казва Радия, която е била в плен на Ал Шабаб.

На пръв поглед Радия Мамбо изглежда като всички млади жени, които се разхождат по пристанището на Момбаса. 27-годишната Радия е облечена в черно и крие лицето си зад хиджаб. Тя крие и историята си от другите хора, а и истинскито си име.

Радия се е завърнала тайно в Кения, въпреки че е родена и израснала тук. Само допреди два месеца е била в Сомалия, където е била секс робиня на ислямистките милиции Ал Шабаб. През 2013 година неин роднина я вербувал. Преди това тя дълго време търсела работа в Момбаса - без успех.

Ислямистите имат ненормално отношение към тялото и жената

Побой, изтезания, СПИН

"Познати на баща ми ме взеха със себе си. Казаха ми, че мога да ги придружа до Сомалия. Обещаха ми да работя като готвачка. И аз се съгласих. Когато пристигнах, видях много мъже с дълги бради. Приличаха на араби. Като влязох вътре, те веднага залостиха вратата, за да не избягам", спомня си младата жена.

Радия сваля черната роба и показва белезите по тялото си. Разказва също, че лекарите в Момбаса установили, че е заразена с вируса на СПИН. "Хората, при които бях в Сомалия, ми обещаваха да ми плащат месечно 60 000 кенийски шилинга (около 480 евро). Но истината е, че не ми даваха нито стотинка. Те ме направиха секс робиня. Всеки можеше да спи с мен. Никой не ползваше презервативи. Те ме биеха и изтезаваха. Цялата бях в рани", разказва тя през сълзи.

секс робини
ThinkStock/Getty Images

Радия е една от малкото кенийски жени, успели да избягат. И то по една случайност. Един ден трябвало да отвори вратата за посетители. Сторила го и побягнала. Успяла да стигне до една гора, където се крила цял месец. После срещнала един човек, който ѝ обяснил как да стигне до Кения.

Хиляди жени споделят съдбата на Радия

Радия не е единичен случай. Кенийските сили за сигурност информират, че все повече млади момичета и жени се присъединяват към терористичните милиции Ал Шабаб. Много често ислямистите ги примамват с обещания за пари, работа или дори женитба. Много малко от тези жени успяват да избягат. По кенийското крайбрежие говорят, че ислямистките милиции използват все повече жени като шпиони, тъй като силите за сигурност не им обръщат голямо внимание.

Прокудена, изнасилена, унизена - Фардосо от Сомалия

"Това е нова тактика на ислямистите, след като в миналото властите успяха да предотвратят много атентати", казва Мартин Кимани. Той ръководи кенийския антитерористичен център. След като обаче станаха известни много подобни случаи, кенийското правителство започна да обръща по-голямо внимание на темата. "Ние установяваме, че жените които се присъединяват към ислямистите в Сомалия биват изтезавани, изнасилвани, есплоатирани. Те страдат много повече от мъжете. Ние искаме жените да разберат, че рискуват живота си, когато се присъединяват към бунтовниците", казва Кимани. "Има обаче и момичета, които са се завърнали в Кения и искат да извършват атентати", добавя той.

Осем месеца в лапите на ислямистите: 18-годишно момиче разказва

Не е ясно колко млади жени са били вербувани от ислямистките милиции Ал Шабаб. "Ние предполагаме, че техният брой надвишава 10 000", споделя Филис Муема, директорка на Центъра за защита на обществото в Кения. Тази неправителствена организация помага на избягалите от милициите Ал Шабаб по кенийското крайбрежие. "Някои от вербуваните млади хора са загинали. Други са имали щастието да се завърнат в Кения", казва Муема.

Британка в Сирия: Сред жените в „Ислямска държава" цари гангстерски манталитет

Не всички се възползват от амнистията

През 2015 година кенийското правителство обяви амнистия за всички млади кенийци, присъединили се към милициите Ал Шабаб, които са се завърнали в Кения. Целта беше те да бъдат реинтегрирани в кенийското общество. Много от завърналите се млади хора обаче не се възползват от амнистията. Те се страхуват от широката мрежа на Ал Шабаб в Кения. За ислямистите те минават за предатели.

След завръщането си в Кения Радия предпазливо подновява контактите си със съседите. Съпругът ѝ също се присъединил към Ал Шабаб - преди две години. Оттогава насам тя не е чувала нищо за него. Сега Радия продава зеленчуци на пазара, за да изхранва петте си деца. "Мъжът ми просто изчезна. Затова трябваше да си намеря някаква работа", казва тя.

"В Сомалия беше ужасно. Надявах се, че един ден ще успея да избягам. През седмиците, прекарани в гората, нямах нормална храна. Живеех само от плодове. Но това беше рай в сравнение с ужасите, които преживях в Сомалия. Никога вече няма да се върна там", казва Радия.