Екстремистите използват сексуално насилие като тактика на терора
Екстремистите използват сексуално насилие като тактика на терора / Thinkstock/Getty Images

Екстремистки групировки използват сексуалното насилие, в това число изнасилвания, сексуално поробване и принудителни бракове като тактика на терора. Това заяви Зейнаб Бангура, специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ким-мун по въпросите на сексуалното насилие, предаде ДПА.

Пред Съвета за сигурност на ООН Бангура представи доклад, обхващащ 19 страни, в които бушуват конфликти. В документа се констатира катастрофална нова тенденция за използване на сексуалното насилие като тактика на терора от екстремисти от Ал Кайда, „Ислямска държава" и Боко Харам в страни като Ирак, Сирия, Сомалия, Нигерия и Мали.

Девици на небето и сексуален джихад на Земята

В доклада като пример се посочва отвличането на над 200 ученички в нигерийския град Чибок, станало преди една година. Припомнят се отвличанията на жени язиди в Ирак, които са прехвърляни в Сирия и продавани като секс робини на пазарите или принуждавани да се омъжват за бойци на ИД.

Доклад разкрива тежката съдба на заложничките на "Ислямска държава"

Пред Съвета за сигурност на ООН Хамсату Аламин, регионален координатор по въпросите на стабилността в Нигерия посочи, че в тази страна има много повече случаи на отвлечени жени и момичета, отколкото се е предполагало досега. По последни данни там са похитени само от началото на 2014 г. около 2000 жени и момичета.

"Ислямска държава" продава робини и деца за по 10 долара

Виал Дакхил, депутатка от иракския парламент, заяви от своя страна, че сексуалното насилие е основна част от доктрината на ИД. Сред престъпленията от сексуален характер са всички форми на сексуално насилие, в това число изнасилване, сексуално поробване, трафик на хора със сексуални цели, принудителни бракове, принудителна бременност или принудителни аборти.

Източник: БТА