/ МВР
Между 400 и 900 лв. са получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

Седем души са задържани при акцията в БАБХ-Бургас, сред тях и директорът й

Сред тях е и директорът на дирекцията - д-р Георги Митев,
на когото е повдигнато обвинение като ръководител на групата.

МВР

Петимата служители бяха задържани на 28 август в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

МВР

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г.

МВР


В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция.

Изведоха директора на Агенцията по храните в Бургас през задния вход (СНИМКИ)

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен.

МВР

В определени случаи, директорът на ОДБХ-Бургас лично е спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени.

МВР

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“.
 


На търговците е бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система.

МВР

В случай, че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции.

МВР

За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти са били принудени да приемат изготвянето на нова „Система за самоконтрол“ от посоченото от групата лице.

ГДБОП и прокуратурата влязоха в БАБХ-Бургас (СНИМКИ)

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпната дейност на групата.

МВР

На ръководителя на групата - директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас - д-р Георги Митев, е определена парична гаранция от 150 000 лева.

МВР

Парични гаранции от по 75 000 лева са наложени на останалите участници.