/ Д. Крумова
На ГКПП-"Връшка чука" се проведе инициатива на дирекция „Вътрешна сигурност“- МВР по проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията!" Преминаващи през граничния пункт граждани бяха анкетирани с цел да се проучат нагласите им към работата на служителите от МВР.

"Остани чист, кажи НЕ на корупцията!" ще презентират на ГКПП Връшка чука

Доброволци представиха пред преминаващите, поднасяйки им листовки, какви са възможните канали за подаване на сигнали за корупция и неправомерни действия от страна на служителите на МВР.


Проектът, който е адресиран изцяло към гражданите е разработен от Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, като кампанията стартира през м.юни на ГКПП "Дуранкулак-Вама" Веке, а през м.юли на ГКПП "Дунав мост" Русе-Гюргево Представител на дирекцията коментира, че хората се отнасят изключително позитивно и отзивчиво към кампанията.
Старши комисар Румен Ганев, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР представи и партньорите от сръбска страна на дирекцията за противодействие на корупция на Балканите, като заключителният етап ще бъде в Северна Македония.

Партньори по проекта са и областните администрации и полицейските синдикати на Балканите. „Противодействието на корупцията изисква и системен подход. Освен традиционните разследвания, които правим заедно с колегите от балканските служби, са необходими и мерки по превенция и този проект представя именно такива мерки.

„Остани чист, кажи НЕ на корупцията!“ призовава билборд в Русе

Финансирането е от Министерски съвет, съгласно програма за Западните Балкани и цели стимулирането на гражданското участие, защото корупцията не е едностранен акт и без активната позиция на всеки един от нас трудно можем да се справим с това явление и затова слогана е „Остани чист, не на корупцията“ и това е призив към всеки един български, сръбски, македонски гражданин.

В края на проекта ще бъде изготвен аналитичен материал съвместно с партньорите, който ще бъде предоставен на гражданите и медиите“, коментира старши комисар Ганев. Следващият етап от проекта предвижда съвместно с Областна администрация да се проведе обучение относно долавяне на признаци за корупционно и рисково поведение, както на граждани, така и на държавни служители.

Като последваща дейност се предвижда и образователна кампания в училищата с помощта на ОД на МВР-Видин. Старши комисар Ганев увери присъстващите, че видинската дирекция на полицията има активна позиция по линия на превенция на корупцията и по отношение на подавани сигнали, всички те са проверявани на няколко нива, което доказва много добра съвместна работа на институциите.

Директорът на видинската полиция старши комисар Петър Коцин отправи апел към гражданите, ако станат свидетели на подобни прояви от страна на служителите своевременно да сигнализират за тях.

Доклад на „Трансперънси интернешънъл“: България води в ЕС по „усещане за корупция“

Освен телефон 112, на който може да се сигнализира при констатирано нарушение, гражданите могат да се обаждат и на телефоните на МВР, изписани навсякъде, като  подаващите сигнал също трябва да носят своята отговорност.

„Системата за контрол, която прилагаме успява да отсява зрънцата и последните години във Видин нямаме сериозни нарушения. Във Видин, Монтана и Враца вчера са минали екипи на дирекция „Вътрешна сигурност“ с тестове за интегритет, за да се контролира дистанционно работата на служителите на МВР в региона и на този етап проучванията показват, че се работи сериозно и отговорно“, коментира старши комисар Ганев.

България подобрява представянето си по показателя за усещане за корупция

Той представи кратка ситуация, т. наречената мисия „Таен клиент“, при която кола с поставена задача и някакъв „проблем“ бива спирана от служители на МВР, за да се наблюдава как ще бъде извършена проверката. Цялата процедура се запечатва на видеорегистратор, като за целта има  заповед на министъра.

Старши комисар Румен Ганев, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР изрази увереността си, че целта на проекта за  повишаване информираността на хората и общественото доверие в работата на полицейските служители и държавната администрация е постижима, когато се подхожда с професионално и позитивно към работата.