Полицейски сили ще охраняват обществения ред на "Капитан Андреево"
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посети ГКПП "Капитан Андреево". Приключена е процедурата по отнемане на достъпа и пропуските на лицата свързани със сградите, които са предмет на заповедта на Областния управител за изземване, заяви Демерджиев, предаде БНТ.

По думите му в момента Областният управител упражнява правомощията си.

Полицейски сили ще охраняват обществения ред на територията на "Капитан Андреево", допълни Демерджиев. Той подчерта, че съпротива от гледна точка на физически действия към момента няма.

"Убедих се, че моите служители са реализирали правомощията си. Държавата установи контрол върху тези помещения, днес е отнет достъпът на служители, лаборатория ще бъде изградена и в "Лесово", допълни Демерджиев.

Демерджиев поясни, че на "Капитан Андреево" ще бъде усилен капацитетът на лабораторията.

"Трябва да осигурим надежден фитосанитарен контрол и бързо да бъдат обработвани товарите. Всички проби ги взима държавата. Изгражда се трета лаборатория, за да не ходят пробите в София", уточни Демерджиев.

Министърът определи като спекулации информациите за закриване на полицейския участък в Лесово. Вътрешният министър отбеляза, че участъкът няма да бъде закрит.

"Няма да се закриват структури на МВР, напротив. Имаме свободен щат в рамките на министерството, който ще бъде насочен да подсили дирекциите с униформени полицаи. Няма да намалява броят на служителите, 700-800 са в резерв, които ще бъдат разпределени към областните дирекции, за да подобрят ситуацията", заяви Иван Демерджиев.

"Опитваме се да ангажираме вниманието на ЕК не само към България, а към всички външни граници на Европейския съюз, защото натискът се увеличава, като се разбира не броят на хората, които са преминали на наша територия, а броят на опитите да се премине границата - само за първите два месеца на годината броят на опитите е нараснал с 40 процента спрямо миналата година", заяви Демерджиев.

"Имаме готовност да отговорим с единен отговор, с общи действия. България ще бъде една от държавите, която първа и най-много ще бъде подпомогната. Имаме одобрени 141 милиона евро, които в момента се влагат. Следващите месеци трябва това нещо да се материализира на терен. Обследвана е границата, имаме технически предложения, "Гранична полиция" е избрала най-добрите решения. Предпочитаме да ни се доставят в натура технически средства, ако Комисията не може да ги обезпечи бързо, тогава ще преминем към финансиране и поръчки, които ще вървят по линията на националната сигурност, по ускорени процедури - говорим за камери, за термосензори, за наблюдение по въздуха с безпилотни летателни апарати, за автомобили и за един кораб", каза вътрешният министър./

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е на посещение ГКПП ”Капитан Андреево”.

Целта на визитата му е изземване на помещенията, използвани от частната лаборатория, която допреди година извършваше пробите на плодовете и зеленчуците на влизане от Турция.

Държавна фирма ще поеме дезинфекцията на ГКПП „Капитан Андреево“

Посещението на граничния пункт идва и на фона на зачестилите случаи на незаконен трафик на мигранти, преминаващи през турската граница у нас. Тенденцията от последните седмици е водачите, които превозват нелегални мигранти, категорично отказват да спират на подадени полицейски сигнали.

Преди ден откриха група от 26 нелегални мигранти без документи в камион на магистрала „Европа“ край Драгоман. Шофьорът на камиона е турски гражданин и е задържан. 18-годишен ученик бе хванат в понеделник да превозва мигранти на магистрала „Тракия” край Стара Загора. Били му обещани 10 хил. лева.

През уикенда пък след гонка и поредната катастрофа с нелегални мигранти заловени каналджии разказаха, че 120 души едновременно са прескочили оградата по границата, използвай стълба. Чужденците са били разпределени в три буса, като единият от тях, превозващ 45 души, се обърна край Чирпан. Останалите два буса бяха открити празни, а мигрантите от тях избягаха.

Миналият месец 18 мигранти от Афганистан загинаха, натъпкани в камион край софийското село Локорско. От 52 превозвани мигранти 34 оцеляха. Чужденците са влезли през границата ни с Турция, били са няколко дни в района на Ямбол, след това са били натоварени в камион, в тайници под дървен материал.