Две години от атентата на летище Сарафово
Две години от атентата на летище Сарафово / снимка: БГНЕС, архив

Навършват се две години от атентата на летище Бургас. На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище  Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, който е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Разследването още не е приключило.

Престъплението беше заклеймено от всички световни лидери и големи световни организации. Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация „Хизбула”.

На 5 февруари 2013 г. след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев, бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов направи изявление, в което посочи „Хизбула” като отговорна за атентата в Бургас.

Външният министър на ЕС баронеса Катрин Аштън обеща заключенията на българските власти да бъдат „оценени сериозно, защото са свързани с терористична атака на европейска земя, завършила с убийството и раняванията на невинни и цивилни хора”. Белият дом призова Европейския съюз да вземе мерки срещу растящата заплаха, която представлява „Хизбула”.

У нас на 2 април 2013 г. стана ясно, че експертизите около атентата в Сарафово са приключили. Между 2 и 3 килограма тротил е точното съдържание на бомбата, взривена от терориста на летище Бургас. На 26 април 2013 г. пък беше извършен следствен експеримент на полигон край Ихтиман, който повтори атентата с манекени. По думите на разследващите експериментът е успешен.

На 25 юли 2013 г., за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. В периода 28.06-18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, Слънчев Бряг и с. Равда.

На 20 февруари 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата в Бургас има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно. „Третото лице пряко е участвало в атентата”, уточни той.

На 7 април 2014 г. стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец.

„Ливанската връзка” се допълва от другите двама установени атентатори от Сарафово - Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство. Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет.

На 16 юли 2014 г. излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от „Хизбула”, изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на „Хизбула”.

През май тази година по време на срещата си със семействата на пострадалите и загинали при терористичния атентат премиерът Пламен Орешарски заяви, че разследването ще бъде доведено до край: „Осъждахме и продължаваме да осъждаме всички форми на тероризъм и посягането върху живота на невинни граждани”.