Продължава дарителската вълна за лечебните заведения в страната, които се борят с коронавируса. Две деца трогнаха с даренията си, подобно на баба Надие, която дари пенсията си от 240 лв. за болницата в Исперих и трогна хиляди българи.

Първокласникът от училище "Отец Паисий" Петър Стойчев дари спестените си 85 лева за лечебното заведение, а 14-годишна ученичка от същото училище предостави стипендията си от 100 лева, съобщи директорът на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали - проф. д-р Тодор Черкезов.

Той благодари и на големия дарител на болницата - депутата Делян Пеевски, който дари респиратори, вече доставени в МБАЛ-Кърджали за лечението на най-тежките случаи.

Лекарите от ВМА и "Пирогов" получиха дарените респиратори от Пеевски (СНИМКИ)

С днешна дата Пеевски дари и 130 000 лева за лечебното заведение, като 50 000 от тях са предназначени за възнаграждения на лекарите на първа линия в борбата със заразата. Останалите дарени средства са за покупката на необходимите защитни облекла, тестове и апаратура. До момента депутатът от ДПС е дарил за болници в столицата и страната, както и за здравното министерство, над 3 000 000 лева.

В МБАЛ-Кърджали в момента се лекуват четирима пациенти, а петият вече е изписан. Един от хоспитализираните с коронавирус е в тежко състояние, каза директорът на болницата. Д-р Черкезов благодари за дарителската подкрепа и на община Кърджали, и на община Крумовград.

Междувременно най-голямата верига частни болници в страната "Булфарма" и "Правен свят" стартират кампания за изследване на магистрати и съдебни служители за COVID-19 в страната. Тестовете са дарени от собственика на веригата лечебни заведения д-р Михаил Тиков.