Двама обвинени за атентата в Сарафово, Интерпол ги издирва
Двама обвинени за атентата в Сарафово, Интерпол ги издирва / DarikNews.bg, архив

Канадският гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиецът Мелиад Фара вече са с повдигнати обвинение за атентата на летище Сарафово в бургаския квартал, съобщава "24 часа".

Те са пуснати и за международно издирване от Интерпол - данни за двамата са публикувани в сайта на международната организация. Според оповестената информация 27-годишният Хасан ел Хадж Хасан е роден на 22 март 1988 г. в Ливан, 35-годишният Фара е роден в Австралия на 5 ноември 1980 г.

Двама от Хизбула, заподозрени за атентата в Бургас, са в „черния списък" на САЩ

Посочват се две основания за издирването им - тероризъм и документни престъпления.
Има повдигнати обвинения на двамата, предстои те да се прецизират, потвърди шефът на апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров. Прокуратурата е пуснала поръчки до Австралия и Канада, но властите там не са намерили Фара и Хасан.

Основното обвинение срещу двамата е по чл. 108а от НК за тероризъм плюс убийство на 6-има души и опит за убийство на други близо 30 пътници от автобуса. При прецизирането ще бъдат добавени и по-дребните провинения - като повреждане на чужда собственост.

Терористи влизали и излизали от България с истинските си имена

Предстои обвиненията да им бъдат предявени заедно с всички материали по делото по реда на задочното производство, т.е. в тяхно отсъствие, но пред адвокати, които ще ги представляват по време на процеса.

Очаква се разследването да приключи в началото на февруари.

На 18 юли 2012 г. мощна бомба избухна в автобус пред терминала за пристигащи пътници на бургаското летище. Загинаха 1 българин - 36-годишният шофьор Мустафа Кьосов, и гражданите на Израел Амир Менаше, Ицик Коленги, Маор Харуш, Елиор Приес, Кошава Шрики. При взрива загина и прекият извършител на атентата, за когото веднага след това се разбра, че е пребивавал у нас с фалшива самоличност - Жак Филип Мартен.

През 2014 г. от ДАНС и прокуратурата съобщиха истинското му име - Мохамад Хасан ел Хюсеини, роден в Ливан на 27 май 1989 г.

Имената на съучастниците му, които сега са обвинени, МВР разкри за първи път през 2013 г. Те също са пребивавали у нас с фалшиви самоличности. Фара е използвал документи с името Браян Джеремая Джеймисън, а Хасан - на Ралф Уилям Рико.