Причина за инцидента е прилошаване на машиниста
Инцидент на Централна гара в София и пострадали хора.

В късния следобед е станал сблъсък между пътнически влак и маневрен локомотив с три вагона. Четирима души са в болница, на място са прегледани още осем по-леко контузени пътници.

Централна гара
БГНЕС


Причината за инцидента е прилошаване на машиниста. Челен сблъсък не е имало, категоричен беше министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който пристигна на Централна гара.Според него скоростта на сблъсъка между влаковете е била много ниска – между 16 и 22 км/час.

Централна гара
БГНЕС


"Влак, който е бил композиран на Централна гара е трябвало да замине за Пловдив. Отзад друг влак с три вагона прави маневра и е трябвало да спре на дистанция зад него. На машиниста му е призляло и не е успял да спре на дистанция. С ниска скорост се е ударил в задницата на влака, в задния вагон. Няма челен сблъсък", обясни на място министърът.


Централна гара
Георги Димитров


Четирима души са транспортирани до лечебни заведения след инцидента, обявиха от Министерството на здравеопазването. По данни на Центъра за спешна медицинска помощ, двама мъже са откарани в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, един е откаран във Военномедицинска академия и един в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Четиримата пострадали са в добро общо състояние и преминават всички необходими прегледи и изследвания, за да се конкретизира тяхното състояние и да се уточни дали е необходима хоспитализация. От ВМА информираха, че не се налага прием за откарания там мъж.
 
 


На място са прегледани други осем - четирима мъже и четири жени, които са били с леки контузии и нямат нужда от хоспитализация, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Сигнал за инцидента е получен в 17:00 часа. На място са били изпратени веднага шест линейки.

Установени са 12 пострадали лица, само едното от тях е по-тежко пострадало. Това каза за БТА изпълняващият функциите главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев за инцидента между два влака на Централна гара в София. Доколкото имаме информация, след откарването му в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ на по-тежко пострадалия е поставена шина на врата, добави той.
 

Централна гара
БГНЕС


По-рано тази сутрин бе съобщено, че има софтуерен проблем във временната маршрутно-компютърна централизация на Централна гара София, което е предизвикало закъснения в графика на движение на влаковете.

Късно в понеделник е възникнал проблем в осигурителната техника на Централна гара, който е отстранен в 22:30 часа. По тази причина са отменени редица влакове, а други закъсняват в порядъка от 40 до 120 минути, съобщиха от НКЖИ.
 

Централна гара
БГНЕС


От 7-ми май модернизацията на Централна гара София навлезе в нов етап и започна демонтирането на седем коловоза и контактна мрежа. В района на гарата се извършват активни строителни дейности с тежка механизация. Причините за софтуерния отказ се изясняват от производителя на временната централизация.

Министър Гвоздейков заяви, че инцидентът "няма връзка с инфраструктурата", а е в следствие на човешка грешка на машиниста, извършвал маневрата.
 

Централна гара
Георги Димитров


От „Български държавни железници“ информираха, че два влака престояват на гара София заради инцидента - бързият влак София – Бургас, с час на заминаване 16:40, както и бързият влак София – Пловдив, който е трябвало да отпътува в 16:20 часа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БНР, NOVA