Два дни пледоарии по делото „Белнейски” в Апелативния съд
Два дни пледоарии по делото „Белнейски” в Апелативния съд / снимка: Impact Press Group, архив

Делото за двойното убийство на сестрите Белнейски продължи днес в Пловдивския апелативен съд с изслушване на обвинителите на Лазар Колев. Вчера до късно продължиха пледоариите на прокурорите, които поискаха потвърждаване на предишното решение на тази инстанция за доживотен затвор.

Днес отново съдът слуша държавното и частното обвинение. Според тях лабораторният анализ на експерта Иван Иванов през 2008 г., който открива ДНК от Лазар Колев по телата на сестрите Белнейски, както и редица свидетелски показания, са достатъчни, за да бъде потвърдена доживотната присъда.

Очаква се в края на деня да премине и пледоарията на единия от адвокатите на Лазар Колев, а вторият защитник да се изкаже утре. Според тях има редица пропуски в експертизите и няма достатъчно данни, за да се докаже вината на Колев. Те ще поискат оправдателна присъда.

На вчерашното заседание бяха разпитани и вещите лица, които представиха петорна арбитражна експертиза. Тя обединява всички лабораторни анализи, направени по делото в последните седем години. Резултатите от проверките, извършени в САЩ, Великобритания, Австрия и България, обаче са различни и не всички доказват напълно и категорично наличието на ДНК-материал от обвиняемия Лазар Колев по труповете на сестрите Белнейски.

През ноември 2011 г. Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата на пазарджишките магистрати „доживотен затвор без право на замяна” за единствения обвинен за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев. Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Магистратите са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Материалите по делото са събрани в 30 тома.

Върховният касационен съд обаче върна делото на Апелативен съд Пловдив заради пропуски по време на процеса.