ДСБ искат Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев да бъдат освободени
ДСБ искат Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев да бъдат освободени / Sofia Photo Agency
Премиерът да освободи незабавно министрите, отговорни за злоупотребите във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", настоя лидерът на ДСБ Иван Костов. От партията поискаха да бъде разсекретен докладът на KPMG за дейността на пътния фонд.

"Докладите на Сметната палата и KPMG бяха засекретени, за да не узнае българската общественост имената на корумпираните политици и лица, фактите се крият и от Европейската комисия, за да не усилят критиката срещу управляващите", заяви Иван Костов. Проверяващите сочат Управителния съвет на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” като отговорен за злоупотребите. Следователи искат досъдебно производство срещу министрите Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев за извършени престъпления в особено големи размери, добави той.

Демократи за силна България искат още Комисията за борба с корупцията да поиска засекретения доклад на Сметната палата да бъде представен на народните представители, да излъчи подкомисия, която да извърши парламентарно разследване за злоупотребите в пътния фонд.

Тъмносините очакват главният прокурор да изпълни задълженията си като отстрани прокурорите, които са прекратявали производства срещу виновните длъжностни лица и са позволили да продължат престъпленията си през 2007-2008 година.

По-късно пред журналисти Атанас Атанасов от ДСБ обяви, че през 2006 година Софийска градска прокуратура е водила преписка по сигнал на гражданин, уличаващ въпросните министри в престъпление.

По нея се е произнесъл младши прокурор Стефан Милев, зет на Мичо Райковски от БСП, като е бил даден отказ за образуване на досъдебно производство.

Атанас Атанасов разказа и подробности около делото срещу доскорошния шеф на фонд Веселин Георгиев. За наблюдаващ прокурор бил командирован прокурор Кузманов от Бургас, който обаче, по думите на Атанас Атанасов, бил проверяван от Висшия съдебен съвет. Инспекцията приключила с предложение за освобождаването на Кузманов от длъжност заради груби нарушения при изпълнение на служебните задължения. "С какво се занимава главният прокурор и ВКП - да разследват корупцията по високите етажи на властта, или прокуратурата се е заела да прикрива престъпленията на изпълнителната власт", попита той.

Премиерът Сергей Станишев отказа коментар по случая, а транспортният министър Петър Мутафчиев заяви, че не знае за такова нещо и "да се черни правителството по този начин не е достойно".

В отговор от парламентарната трибуна Ангел Найденов, председател на ПГ на „Коалиция за България”, заяви: „Искате да прехвърлите етикета за корупционно управление от вашето на нашето правителство. Не споделям желанието ви на всяка цена да черните правителството”, каза още той и добави, че социалистите ще подкрепят предложението на тъмносините докладите да бъдат разгледани в ресорните комисии.