ДСБ: И в българското здравеопазване има олигархия и мафия
ДСБ: И в българското здравеопазване има олигархия и мафия / cнимка: Sofia Photo Agency
ДСБ: И в българското здравеопазване има олигархия и мафия
25206
ДСБ: И в българското здравеопазване има олигархия и мафия
  • ДСБ: И в българското здравеопазване има олигархия и мафия

Здравният министър Божидар Нанев незабавно да назначи комисия, която да разследва дейността на американската компания за биологични транспланти "Остеотек" у нас, поискаха от ДСБ.

"Има ли данни за конфликт на интереси от страна на български институции, сключвали договори. Какви последствия ще понесе ръководството на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), която е сключила договор с американската фирма „Остеотек" за износ на костни тъкани от български донори. ИАТ е контролен орган, той не може да сключва договори с никой изпълнител на дейности по трансплантации по вземане на тъкани или обработка. Това са въпроси, които чакат своя отговор", конкретизира Петър Москов, член на ръководството на партията.

„Считаме, че на базата на проведените разследвания, комисията трябва да излезе с конкретни заключения - трябва ли да бъде продължен този договор с „Остеотек", при какви условия и дали трябва да бъде повдигнато обвинение спрямо определени длъжностни лица", обясни още той.

„Мисля, че това, за което говорим от много години, както във всяка друга сфера - в българското здравеопазване е налице олигархия, на лице е мафия. Трябва да се започне отнякъде, и министър Нанев има своето право да извърви този път и да покаже има ли конфликт на интереси, има ли тежки корупционни практики, загуби за държавата и обществото ни", обясни още Москов и попита: „Възможно ли е по този начин да се действа спрямо български граждани, възможно ли е възмездно, в противоречие със Закона за  трансплантациите, да се придобиват тъкани и органи от хора. Това са въпроси, на които тази комисия трябва да даде отговор и ние призовава г-н Нанев в най-кратък срок да я сформира и чакаме с нетърпение нейните резултати".