ДПС притеснени да не връщаме европари заради неподготвени кадри
ДПС притеснени да не връщаме европари заради неподготвени кадри / netinfo

Лидерът на ДПС Ахмед Доган изрази опасение, че заради липсата на подготвени кадри България може да връща сериозни суми от еврофондовете.

В Боровец приключи двудневият семинар на ДПС, на който над 200 представители на партията в централната и местна власт обсъждаха механизмите за по-ефективно усвояване на средствата от Европейския съюз.

Ахмед Доган подчерта, че най-важното нещо, което трябва да направят представителите на ДПС в местната и централната власт, е да овладеят целия европейски инструментариум за правене на политика, което означава много прецизно познаване на фондовете и оперативните програми на Общността, на референтната рамка.

Според Доган са нужни компетентни експертни екипи. За голямо съжаление, в национален мащаб има дефицит в това отношение, включително и в наши общини, призна лидерът на ДПС.

С помощта на създадения от правителството фонд ФЛАГ общините ще могат да ангажират специалисти, които да подготвят проекти за кандидатстване за средства от европейските фондове, стана ясно още на Боровец.

Идеята е фондът, който трябва да заработи от началото на 2007 г., да отпуска средствата под формата на кредити, а местната власт да връща парите след спечелването на съответния проект.

На семинара заместник-министърът на регионалното развитие Искра Михайлова съобщи, че се подготвя промяна в Закона за регионалното развитие, с която местният бизнес и неправителствените организации да получат право на глас в регионалните съвети за планово развитие. В момента те са само наблюдатели в работата на тези съвети. През тези структури минават всички проекти по програма ФАР.

Запитан отново за Закона за досиетата, лидерът на ДПС Ахмед Доган уточни, че няма промяна в позицията на партията. Доган обаче поясни, че движението не иска „да циментира” своята позиция, за да не създаде проблеми в коалицията.

На 4 декември ще има среща на мнозинството, на която ще се реши съдбата на спорния текст и ще стане ясно дали ще се огласяват имена на посланици и ръководители в специалните служби с агентурно минало, ако това би застрашило националната сигурност.