Хамид добави към аргументите за смяна на председателя на НС и отрязания достъп на медиите до депутатите
ДПС говори за 2 оставки – на правителството и на държавния глава. Това потвърди в „Здравей, България“ по NOVA депутатът от движението Хамид Хамид.

Той добави, че ДПС настоява и за оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. „Тя не е на висотата на този пост“, каза Хамид Хамид. 


Депутатът от движението бе категоричен, че консултациите вече се провеждат, защото ДПС няма как да внесе само 80 подписа за оставката на Караянчева.

Той добави към  аргументите за отстраняването на парламентарния председател и отрязания достъп на медиите и гражданите до новата сграда на Народното събрание.

"Организацията в НС е плачевна", обобщи Хамид и добави: "Ето ви още един повод за оставка."

"Касае се за системно неизпълнение председател на НС, г-жа Караянчева не е на висотата на този пост и трябва по най-бързия начин да си отиде", отсече Хамид.

"Ние искаме оставка на това правителство още от първия ден, обявихме, че то е вредно за България и това е факт", припомни той.


По думите му в случая с Румен Радев е важно президентът "да е държавен глава".

"А не постоянно да напада, да настройва едни български граждани срещу други, прокурори срещу съдии, да настройва хора срещу хора", изтъкна Хамид Хамид.

За исканата от протестиращите оставка на главния прокурор Иван Гешев, той заяви: „Главният прокурор не е политическо лице, избиран е от прокурори, редно е тези прокурори да му дадат оценка. Той се отчита пред НС на всеки 6 месеца. Съдебната власт е независима от останалите власти, няма как политици да искат оставка от съдебната система, както и обратното."

Според Хамид протестиращите срещу кабинета нямат изчистени искания. "Протестите са инструмент на всяка демокрация, всеки гражданин има право да протестира и да иска оставки", каза депутатът. "Виждаме, че самите искания не са изчистени, искат се и оставки на неполитически лица, които не са избирани, които са от независимата съдебна система. Ние правим разграничение и между мирно протестиращите, и тези, които провокират и опитват да провалят тези протести."

За предстоящите парламентарни избори Хамид Хамид посочи, че „дали ще са предсрочни или редовни, изборите предстоят и са много скоро. Нашето мълчание е много по-силно послание към политиците и обществото, отколкото празното говорене на други. Готови сме за избори от утре, не се съмнявайте“, заяви Хамид Хамид.

По думите му „посланието на председателя на ДПС е че сме достигнали критичната точка на хаоса.“ „Страната върви към хаос, двете страни, които тикат страната към хаос, трябва да направят крачка назад. Защото иначе няма основа за диалог“, подчерта Хамид Хамид.