/ БГНЕС
Докато председателят на БСП Корнелия Нинова изнася политическия си доклад пред 50-ия Конгрес на БСП, делегати извън залата скандираха "оставка", след коeто влязоха и вътре.

Представителите на т.нар. вътрешна опозиция в партията си направиха и обща снимка на стълбите пред залата.

Преди това евродепутатът Петър Витанов поиска първа точка в дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя на БСП Корнелия Нинова. Предложението му обаче не беше подложено на гласуване от ръководещия заседанието Георги Свиленски, който обясни, че е противоуставно. 

На журналистически въпрос Крум Зарков ли трябва да бъде на мястото на Корнелия Нинова, Петър Витанов, който беше сред скандиращите "Оставка", коментира: "Портиерът на "Позитано" вече е по-добре, но, да, Крум Зарков за мен е може би един от най-качествените хора".

БТА

Евродепутатът Сергей Станишев коментира пред журналисти, че има отказ от ръководството да поеме отговорност. Всички хора, които сме се събрали пред конгресната зала, го правим, защото сме загрижени и разтревожени за съдбата и на БСП, и на левицата, посочи той. Станишев посочи, че участва заедно с множество други делегати в опита да се спаси партията.

Първата стъпка, но далеч недостатъчна за възстановяване на доверието, е промяна в ръководството на БСП. Без това не можем да кажем на хората: "Чухме какво ни казвате", и да отлепим от 230-те хиляди гласа, които получихме на последните избори, да достигнем тези нива, които БСП имаше преди пет години, по времето на г-жа Нинова - 950 хиляди гласа, коментира Сергей Станишев.  

Според него дневният ред на конгреса, който е предложен и наложен с процедурни хватки, не е адекватен на дневния ред на обществото и на левите избиратели, а БСП ще се занимава с програма, с устав, със себе си. На въпрос дали конгресът е легитимен, Станишев коментира, че начинът на броене е бил "тъжна, срамна картина".

Николай Бериевски определи този конгрес като абсолютно нелегитимен. По думите му в залата броят 800 човека, а има не повече от 200. Той посочи, че е допуснат в залата, но други хора не са допуснати, защото не били делегати, а те имали делегатски карти. 

В началото на заседанието Петър Мутафчиев посочи, че около девет делегати по решение на НС на БСП са отстранени от днешното заседание и поиска да се възстанови правото им да присъстват на заседанието на Конгреса. Това е противоуставно, не може НС да променя решения на конференциите, посочи той. До конгреса на БСП не беше допуснат и Кирил Добрев. 
Теодора Цанева / БТА