С отбор много по-лесно се преодолява връх, това помогна на непалците. Със Скатов е имало хора, но те на са били отбор. Във всички случаи той е сам. Това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS алпинистът и изследовател Дойчин Василев.

Той сподели, че тежките условия в големите планини налагат всеки сам да решава съдбата си. Тези терени изискват добра обработка, още в първите метри рисковете за падане и други инциденти са налице. Към това, след времето, се добавя и изтощението, което е повлияло и на Скатов.

Според Дойчин Василев факторът храна не е толкова решаващ при високите планини, където организмът мобилизира всичките си сили, така че веганството за него не е от съществено значение.

"Човек се амбицира, когато търпи поражение някъде. Основното е българският инат, което кара алпиниста да върви нагоре", каза още Дойчин Василев, който е покорил 3 осемхилядници (Дхаулагири, Еверест и Макалу).

По думите му това важи и за живота, разликата е, че при алпинизма цената се плаща веднага.  "Една крачка от правилния път и заминава, както е станало при Скатов. А при К2 шега няма", заключи алпинистът.

Какво каза още Дойчин Василев - вижте във видеото.

Източник: NOVA NEWS