Ангел Кунчев обяви, че още не е взето решението за затягането на мерките в София и страната
Ангел Кунчев обяви, че още не е взето решението за затягането на мерките в София и страната / Георги Димитров
Локдаун за цялата страна е логично да има, но още не е решено. Д-р Пенчев внася такова предложение за София, но решението ще е на щаба. Важно е да не претоварваме болниците. Това заяви в БНТ държавният главен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев.

„Предложението е за две седмици, но по-точната прогноза е за 3-4 седмици за всички. Стиснете зъби още малко. Говорим за една последна вълна, в която трябва да дадем по-малко жертви", обясни доц. Кунчев.

"Факт е, че все повече деца има в болница с COVID-19. За щастие го карат леко. Групата на бременните жени също ме притеснява. Всичко това го отчитаме. Това са особености на този британски щам", каза доц. Ангел Кунчев.

Относно ваксините и временното спиране на имунизацията с препарата на AstraZeneca, той изтъкна, че и „в предишни години сме имали поводи да спираме партиди ваксини за детския имуниационен календар“. По думите му шансът смъртните случаи да се дължат на ваксинацията е много малък, „но тук не са важни чувствата, а заключенията на експертите“.

"За една ваксина има две водещи неща – да е безопасна и ефикасна. Разчитаме и на Европейската агенция по лекарствата да даде своите заключения. Фактът, че във Великобритания са поставени вече 17 милиона дози от ваксината на AstraZeneca показва, че е безопасна. Можем да я ползваме, безопасна е", категоричен е доц. Кунчев.

"Ваксините идват по график. Създали сме организация за поставянето им. Проблем е, че фирмите намалиха количествата, но така е в целия свят. От всички ваксини, които получаваме 50% се отделят за общопрактикуващите лекари", увери държавният главен здравен инспектор.

Източник: БНТ