Според вирусолога в момента не е необходимо да се призовава за ваксина
Около 40 хиляди са случаите на доказана маймунска вариола при хора в света, у нас заразените са само четирима. А от 10 август е първият случай на пренос на вируса от човек на домашния му любимец – куче". Това посочи доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни болести в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Тя разказа, че случаят за пренасяне на вируса на животно е във Франция, а домашният любимец е италианска хрътка. Двойката, при която кучето е живеело, забелязала, че около седмица след техния обрив такъв се появил и по корема на хрътката. 

"Изследванията доказват, че кучето е заразено от своите собственици", обясни Гломб. Тя уточни обаче, че специалистите не са учудени от случая, защото вирусът по принцип е дошъл от животните.

Стопаните може да заразят домашните си любимци с маймунска шарка

"Още преди да се появи тази информация за доказан случай, беше ясно, че при заразяване, трябва да се изолираш", подчертя вирусологът. По думите ѝ начинът на предаване на вируса е продължителен контакт, кожа в кожа и няма нищо общо с аерозолното предаване на коронавируса. „За момента не е необходимо” – така доц. Гломб отговори на въпроса има ли нужда у нас да се апелира за  ваксина за маймунската вариола.

За Омикрон напомни, че вирусът е изключително заразен. "Засега имаме късмета, че висрусът е с леко протичаща симптоматика".  50% от хората с COVID-19 имат гастро проблеми, напомни още доц. Гломб.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA NEWS