Радвам се, че комисията започва разследване. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин. Това коментира пред журналисти в парламента Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, който е и председател на Комисията по енергетика, във връзка със започналото от Европейската комисия разследване на България във връзка с данните, че руската петролна компания „Лукойл“ се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.   

Международно разследване: „Лукойл“ заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

Добрев обясни, че ЕК дава възможност за България, ако прецени да даде дерогация, и посочи, че дерогацията не е дадена от ЕК, а от Министерския съвет. Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията, попита Добрев и заяви, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе внесено юни месец тази година, припомни той.  

Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира "Вагнер“, Путин и неговия режим, призова и вчера  в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев,отбелязвайки, че апелът му е най-вече към "Демократична България".

Поводът за декларацията беше публикацията по темата „Лукойл“ в "Политико“ въз основа на доклад на Центъра за изследване на демокрацията.
Добрев припомни, че от година и половина ГЕРБ-СДС обясняват, че от дерогацията печели само режимът в Кремъл, а сметката я плаща българинът.
Десислава Антова, БТА