/ БГНЕС
С 14 см се е покачило нивото на язовир "Студена" вчера, днес - с 9 см, благодарение на благоприятните метеорологичните условия, съобщи за БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров.

"Прекрасно време! Не знам дали има кмет в България, който да си пожелае такъв снеговалеж. Но аз днес съм един от най-щастливите хора в България. Вчера беше 14 см, днес с 9 см се е покачил яз. "Студена". Имаме над 600 литра в секунда приток при 230 отток. 135 см имаме да черпим още от водовземната кула. Това означава, че може изобщо да не влезем в мъртвия обем."

Караниколов: Един километър от водопровода е готов, вече поставяме тръби

"Южният вятър преди няколко дни поразтопи малкото сняг, който беше на Витоша. Над 70 см сняг има във водосборната зона на яз. "Студена". От другата седмица пак го дават меко време. Пак ще започне да го топи, което означава, че притокът ще е голям", добави кметът.

"Строежът е с много бързи темпове на съоръжението, което ще свърже водопреносните мрежи на София и Перник. Той ще бъде гаранция, че ако изпаднем в по-тежка ситуация, ще има откъде да има черпим вода. След месец и 10-ина дни, когато се построи, ние ще спрем да черпим вода от яз. "Студена", за да може да се пълни с по-бързи темпове", допълни Владимиров.

Откриха ешерихия коли в жилищен блок в квартал в Перник

"Природата е с нас", каза Владимиров.
БНТ