До седмица Фондът за научни изследвания щял да заработи нормално
До седмица Фондът за научни изследвания щял да заработи нормално / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Шестима от общо девет от членовете на изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания вече са подали оставка, съобщи министърът на образованието Стефан Воденичаров по време на заседанието на правителството.

По думите му новите членове на изпълнителния съвет ще бъдат избрани между предложенията, направени от научните институции у нас, които вече са поканени да дават идеи.

Всички тези институции са поканени да предложат и нови рецензенти, а до седмица фондът ще заработи нормално, увери Воденичаров.

Всички проекти, които са били отхвърлени административно, ще минат през рецензенти и ще бъде открит нов конкурс за тях, съобщи още просветният министър.

Междувременно десетки учени се събраха на площад "Независимост" на пореден протест заради опорочената конкурсна сесия във Фонд "Научни изследвания".

Те скандираха "Мафия" и "Оставка" под прозорците на правителството, докато кабинетът провежда редовното си заседание. Учените издигнаха плакати с надписи: "ФНИ = Оперативна програма за наука = корупция", "ФНИ магистрала на корупцията", "Геноцид на знаещите и можещите в България", "Гладни, бедни, корумпирани до кога?".