До май догодина плащат наема на пострадалите в Цар Калоян
До май догодина плащат наема на пострадалите в Цар Калоян / netinfo

Наемите на 72 семейства от Цар Калоян ще бъдат плащани от общинския бюджет до месец май догодина, реши местният парламент.

По 1 лев на квадратен метър ще получава всеки член на фамилиите, чиито домове бяха разрушени по време на наводнението на 6 август.

В зависимост от броя на членовете на семейството, между 30 и 70 квадратни метра може да е площта на квартирите, в което и да е населено място в България, останалото ще се доплаща от пострадалите от пороя.

Предложението към тях важи до месец май догодина, става ясно от решението на Общинския съвет в Цар Калоян. Очаква се тогава вече да е започнал строежът на жилищна кооперация върху общински терен. По време на сесията беше отложено решението за определяне на мястото на новата сграда и ще бъде обсъдено отново след срещата на общинското ръководство с пострадалите семейства в събота.

Ако бъде взето решението за строеж на кооперация, вероятно средствата от дарението на мобилен оператор и национална телевизия, което бе връчено на кмета Ахмед Ахмедов, ще бъдат използвани за строителство. Парите от СМС-и са 167 000 лева. Освен тях мобилният оператор дарява още 100 000 лева, а телевизията – 20 000 лева.

От местната управа съобщиха още, че всички дарения, които постъпват в община Цар Калоян, ще се разпределят от специална комисия, съставена от общински съветници и по един представител на седемте пострадали квартали в Цар Калоян и Езерче.