До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент
До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент / снимка: БГНЕС, архив
До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент
91719
До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент
  • До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент

Правителството в оставка може да продължи да работи с мандата на Реформаторския блок. Това стана ясно от думите на председателя на СДС Божидар Лукарски в „Годината" на „Дарик" радио. Пред водещия Кирил Вълчев министърът на икономиката в оставка обясни, че преговорите с ГЕРБ и Обединени патриоти ще бъдат решаващи за излъчването на кабинет. От Народна партия „Свобода и достойнство" са заявили, че ако патриотите участват в новото правителство, ще го подкрепят с гласуванията си в парламента, но без да имат свои представители в него.

Той прогнозира, че до Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на това Народно събрание: "Ако има нов кабинет в рамите на този парламент, той ще бъде гласуван от Народното събрание до 23 декември - преди коледните празници и отпуската на депутатите".

Той уточни, че на 20 декември реформаторите или трябва да върнат мандата на президента Росен Плевнелиев, или да обявят името на премиера, който ще оглави новото правителство.

Реформаторите виждат надежда за съставяне на кабинет в изказването на Борисов

„Трябва бързо да се върви към правителството, най-малкото защото парламентът ще излезе в коледна ваканция. Не би следвало да седим в такова разкрачено положение по време на празниците", подчерта Лукарски.

По думите му е важно България да има правителство в рамките на този парламент, защото аргументите за това стават все повече.

Според Божидар Лукарски при провеждането на бързи избори, за които Корнелия Нинова настоява, няма да има време да бъдат приети промените в Изборния кодекс и те отново ще се проведат по пропорционалната система.

Лукарки очерта и картината какво би се случило, ако има скорошни избори: „Който си въобразява, че ще има надмощие, много се лъже, защото и социологическите проучвания, а и настройките, които видяхме на българското общество, не са изцяло в полза на тази или онази политическа сила. Според нас ще има доста по-шарен парламент от този, който е в момента, доста по-труден консенсус и доста по-сложен вариант за съставяне на правителство, което в никакъв случай не би било по-стабилно от сегашното такова.

Борисов постави условия за подкрепа на реформаторите

Като се добави и чисто техническия елемент с краткия срок с хипотетичните два служебни кабинета, където в рамките на по-малко от два месеца ще трябва да се извъртят два такива, това ще доведе до нестабилност в администрацията. Предстои ни европредседателство и не трябва да се излагаме пред чужденците. Като добавим случаите като трагедията в Хитрино и това, което се случва на българската граница, която е външна грани на ЕС, с потенциалния приток на бежанци е изключително важно да има действащо правителство, а не служебно такова, което да запази спокойствието в държавата".

По думите му въпросът за персоналния състав на евентуално ново правителство с мандата на Реформаторите на стои на дневен ред - на дневен ред е дали ще има стабилно управление на България. Лукарски подчерта, че на този етап не са обсъждани смени на министри.

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет

„Нашето виждане за кабинет е същото правителство, но с мандата на Реформаторския блок. Все пак той уточни, че това е само тяхното виждане, трябвало да чуят и да видят дали ще получат подкрепа от колегите от ГЕРБ и Патриотичният фронт.

„Думата на 2017 година не би следвала да е по-различна от думата за 2016 година - в икономически план отново бих казал ръст, а в политически план - спокойствие", каза още Божидар Лукарски.