ДНСК спря строителството върху дюните край Несебър
ДНСК спря строителството върху дюните край Несебър / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
ДНСК спря строителството върху дюните край Несебър
60068
ДНСК спря строителството върху дюните край Несебър
  • ДНСК спря строителството върху дюните край Несебър

Органите на Дирекция „Национален строителен контрол” са спрели строителните дейности по обект, разположен на Южното Черноморие, заради опасенията на природозащитници, че територията, върху която се строи, е защитена. Прекратяването на дейностите се осъществило тази сутрин по разпореждане на премиера Бойко Борисов, поясни земеделският министър Мирослав Найденов на извънреден брифинг по темата.

Найденов уточни, че днес се запознава с темата, ставало въпрос за 29 декара в близост до Несебър, които още през 2007-а били включени в подробния устройствен план на морския град като урбанизирана територия, подлежаща на застрояване.

Преди дни природозащитникът Тома Белев качи в профила си в социалната мрежа снимки, които по думите му документират унищожаването и застрояването на 29 декара дюни край Несебър. По време на брифинга обаче експерти от ДНСК обясниха, че става дума за територии от горския фонд с храстовидна растителност, които от пет години се водят като урбанизирани. Според земеделския министър твърденията на природозащитниците са опашати лъжи.

„Към момента единствените основанията са съмненията на неправителствената организация. Да обясня, че нищо не съм продал, защото нямам нищо мое. Аз се запознах със случая днес, очаквах определена атака, но мислех, че ще започне в първите дни на следващата година, а не в последния ден на настоящата”, коментира министърът.

Найденов бе категоричен, че имотът не е продаден на цена под данъчната си оценка, както твърдят още еколозите. Цялата сума по продажбата възлизала на 1 141 000 лева. Данъчната оценка била едва 540 000.

„Още в първия работен ден, това е сряда - 2 януари, ще бъде издадена заповед за междуведоствена комисия, която ще провери цялата процедура от 2007 г. до финала й”, заяви още той. Министърът на земеделието допълни, че ако проверката констатира нарушения на длъжностни лица, то те ще бъдат наказани. Ако обаче се установи престъпление, случаят ще бъде предаден на прокуратурата.