/ Istock
Да се реорганизира системата, да се направят различни архитектурни и интериорни промени в лечебните заведения, водещи да намаляване на агресията сред пациентите, да има информационна кампания сред обществото какво може да очаква от болничната и доболничната помощ. Тези предложения направиха директори на държавни, общински и частни болници по време на Второто издание на болничен мениджърски консилиум по формиране на политики в здравеопазването. Форумът „Обществената отговорност към медицинските специалисти. Позиции и роли“ е организиран от Българската болнична асоциация.

Проф. Милена Станева, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) припомни, че изследване на агенция „Тренд“, извършено през 2022 г., показва, че всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. БЛС активно работи за това проблемът с агресията да се ограничи, като организира обучение за лекари как да се справят с агресивни пациенти, а юристите на БЛС осигуряват безплатна помощ на медиците, станали жертва на агресия.

Д-р Валентин Димитров, директор на болница „Пирогов“ каза, че агресията към лекарите в болничната, в извънболничната и в спешната помощ се е превърнала във форма на решаване на проблемите и последна инстанция на всеки, който защитава своята правота. По думите му причините се коренят във възпитанието на младото поколение, което има усещане за безнаказаност, за което допринася и интернет, където нищо не се наказва и нищо не се контролира. Изкуственият интелект е бъдеща форма на конфликт между лекар и пациент, тъй като пациентите все повече изказват мнението си каква терапия да им бъде изписана, допълни той.

Ежедневно се сблъскваме с агресията, каза д-р Кети Манолова, директор на Многопрофилната болница за актино лечение в Казанлък. По думите ѝ са нужни промени в организацията на здравната система, тъй като в спешните кабинети идват пациенти, чието състояние не изисква спешна помощ, а в Казанлък „спешния“ кабинет обслужва 50 хил. души. Необходимо е на хората да се разясни къде какво могат да очакват, а агресията да бъде криминализирана наистина, допълни тя.

Красимир Грудев, представител на Националното сдружение на частните болници, предложи да бъде организирана мащабна информационна кампания сред хората с цел разясняване на правата и задълженията на пациентите. Ако не се разясни категорично, че правата на хората не са безусловни, това ще породи усещането за безнаказаност, допълни той. Предпоставките за агресия не са само в интернет мрежите, каза още той и посочи, че за нея допринася и ниската здравна култура на населението. Грудев предложи възможността да се промени архитектурната среда или интериора на лечебните заведения, така че да се парира възникването на идеята за агресия. Може да се променят особеностите на помещенията, цветовите решения, да се осигури озвучаване с музика, потискаща агресията, добре подбрани и правилно адресирани указателни табели, предложи той.  

Днес е Световният ден на психичното здраве – няма здраве без психично здраве и това особено важи за медицинските специалисти, които са в ситуация на големи очаквания към тях поради нарастващите специфики на болничното и извънболничното обслужване, каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, който поздрави участниците в дискусията от името на министъра на здравеопазването. Медиците са изложени на най-висок риск от бърн аут, каза още той и се обърна към лекарите във форума да търсят заедно начините за справяне.  
Десислава Пеева/БТА