Дете се удави в езерото Вая
Дете се удави в езерото Вая / netinfo
Деветгодишно момче се удави в езерото Вая край Бургас, след като заедно с брат си и свой приятел са пропаднали в пропуканата, заледена повърхност на езерото.

Липсата на комуникации в района и късно подаденият сигнал са довели до фаталния край на инцидента, смятат от полицията в Бургас. Сигналът за падналото в ледените води на езерото дете е подаден в 12,30 ч. Незабавно на мястото е изпратен водолазен екип, който е извадил тялото на детето след близо едночасово търсене.

Двамата братя – Станчо и Божидар Димитрови, на 8 и 9 години, заедно с 16-годишния им приятел Стоян Тодоров решили да се пързалят по заледените участъци на езерото Вая.

Тримата влезли на 2 км от брега, когато ледът се пропукал и тримата пропаднали във водата. Стоян е успял да реагира при счупването на леда и е изтеглил на безопасно място по-малкия от двамата братя. Опитал се е да помогне и на Станчо, но като видял безизходната ситуация, се е втурнал към квартала да търси помощ.

На място са отишли родителите на двамата братя и техни близки, които са се опитали да окажат помощ на падналото в заледените води дете. При неуспешния опит те са сигнализирали те са сигнализирали в полицията твърде късно.

Трупът на деветгодишния Станчо Димитров е изваден с помощта на леководолази от Гражданска защита в Бургас. След като е бил откаран за аутопсия в бургаската многопрофилна болница, Божидар Димитров и Стоян Тодоров са прегледани от екип на Спешна медицинска помощ и освободени за домашно лечение.

Кметът на морската община Димитър Николов е разпоредил да бъдат поставени забранителни табели в района на езерото.