Десетки са арестувани след протестите, обстановката в страната се нормализира
Десетки са арестувани след протестите, обстановката в страната се нормализира / Sofia Photo Agency, Надя Коцева, Юлиана Николова
Надя Хамдан за протестите в София
45105
Надя Хамдан за протестите в София
Репортажи за сблъсъците от Пловдив, София и Варна
Главният секретар на МВР Калин Георгиев
  • Надя Хамдан за протестите в София
  • Репортажи за сблъсъците от Пловдив, София и Варна
  • Главният секретар на МВР Калин Георгиев

Над 100 души са арестувани в страната след протести в подкрепа на жителите на Катуница, въстанали срещу фамилията на Кирил Рашков - Цар Киро. При шествията в Пловдив, София, Варна и Плевен напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. При ексцесиите двама служители на реда бяха ранени.

Сред арестуваните има и 12-годишно момче, хвърляло камъни по полицията. Сред временно задържаните бе и кандидатът за кмет на Варна от ВМРО Костадин Костадинов.

Обстановката в цялата страна вече е спокойна. Това каза в интервю за Дарик главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той добави, че в много от градовете, където са се провели протести, като например: Враца, Стара Загора, Перник, Благоевград, те са приключили мирно и тихо. Главен комисар Георгиев каза още, че са подавани множество лъжливи сигнали на горещите линии 112 и 166, с което допълнително са правени опити да бъдат разсеяни полицейските сили и да бъде ескалирано напрежение.

Главният секретар на МВР заяви, че навсякъде в страната има засилено полицейско присъствие. Той бе категоричен, че органите на МВР ще са безкомпромисни към всяка една проява на нетолерантно отношение, към всяка една проява на нарушаване на обществения ред.

Около 1000 души участваха в протеста в подкрепа на жителите на Катуница в София. 23-ма попаднаха в ареста след сблъсъци с полицията. Четирима от задържаните са непълнолетни. При протеста бе ранен полицай, който е с изкълчено рамо, а момиче е с разбита уста.

Със скандирания „Циганите на сапун", „Турците под ножа" и „България, събуди се" протестиращите се отправиха на шествие от НДК до сградата на Народното събрание. „Протестът е организиран в националната мрежа Facebook и ще има национални протести всеки ден, докато положението не се промени", това каза за Дарик Александър Кулин, който е сред създателите на Facebook групата. Към протестиращите се присъединиха и тълпа футболни фенове.

След протеста пред Народното събрание тълпите се отправиха по булевард „Цар Освободител" към джамията, като заявиха, че искат да я запалят. Там те бяха посрещнати от жандармеристи, които разпръснаха протестиращите по булевард „Витоша", някои от които бяха във видимо нетрезво състояние.

Разгневени младежите хвърляха камъни по органите на реда и удряха по ламарините и огражденията при строителната площадка на метрото, обръщаха кофи за боклук, мятаха маси и столове от заведенията, покрай които минаваха.

Около 15-тина човека от протестиращите продължиха по Моста на влюбените, където също имаше сблъсъци с полицията и двама души бяха арестувани. Младежите отново се заканиха, че протестите ще продължат.

Десетки са арестувани след протестите обстановката в страната се нормализира
netinfo

Сблъсъци възникнаха и между протестиращи и полицаи в Пловдив. Над 1000 души се събраха в 19.00 часа на площад „Съединение" на пореден протест в подкрепа на жителите на Катуница. Сред тях имаше не само младежи и фенове на различни футболни отбори, но и семейства с деца, както и възрастни хора. Паметта на двете момчета от Катуница беше почетена от протестиращите със запалени свещи и едноминутно мълчание. Целият площад беше паднал на колене.

Изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Александър Долев призова хората към мирен протест, но беше освиркан с думите „Довиждане". За Дарик Долев съобщи, че навсякъде в града е осигурено силно полицейско присъствие и че протестиращите ще бъдат допуснати да направят шествие из Пловдив независимо, че нямат разрешение за това.

От площад „Съединение" шествието тръгна по главната улица на Пловдив. На Джумая джамия беше разположен кордон от жандармерия, с цел да предотврати евентуални ексцесии от страна на протестиращите. Шествието продължи по главната улица, като пред общината отново бе блокирано от втори полицейски кордон - този път заради провеждащ се пред Централната поща предизборен концерт на една от политическите сили. Колоната от протестиращи тръгна към градската градина, където трети кордон ги блокира и хората се отправиха към подлеза на ул. "Гладстон" - в посока ромската „Аджисан махала". На кръстовището на църквата „Света Петка" на метри от входа за ромската махала беше разположен пореден кордон от жандармеристи. 10-ина човека се опитаха да разкъсат кордона от едната страна. Тогава жандармерията настъпи с палки и отблъсна шествието назад към подлеза. Протестиращите се разпръснаха. Започна преследване и обискиране на участници в протеста. След сблъсъка част от хората се насочиха към „Аджисан махала", но този път от страната на бул. „Шести септември". Там отново имаше стълкновения между полиция и протестиращи. Участници в протестите разказаха за Дарик, че полицията умишлено е блокирала определени зони в центъра на Пловдив, за да насочи цялото шествие към „Аджисан махала", където да притисне хората и да ги отблъсне.

И трите ромски махали в Пловдив са блокирани от полицейски патрули и има пропускателен режим на входовете. Почти целият град е блокиран от жандармерия и движението за автомобили е затруднено.

47 души са задържани след сблъсъците между полицаи и протестиращи, съобщи за Дарик директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов. Обстановката в Пловдив вече е спокойна, увери той. По думите му задържаните са футболни фенове. Той обясни, че в 19 часа на площад „Съединение" са се събрали 1500 души, които впоследствие са се разпръснали на няколко лъча в града.

Задържаните са хвърляли камъни по полицаите. Старши комисар Тодор Чонов съобщи още, че са получени множество фалшиви сигнали на тел. 112 за безредици и напрежение на различни места в Пловдив. Някои от тях са били, че в „Аджисан махала" има 500 души въоръжени с брадви и колове.

На 27 септември отново се очакват протести в Пловдив, съобщиха участници в шествието. Времето и мястото са същите - 19,00 часа на площад „Съединение".

Десетки са арестувани след протестите обстановката в страната се нормализира
netinfo

Напрежението, обзело страната, не подмина и Плевен. Около 19.00 часа жители на града се събраха на протест в центъра. По-късно 200 души тръгнаха към една от ромските махали. С викове "Българи юнаци" и "Смърт на циганите" тълпата започна да хвърля камъни и бутилки към къщите на ромите. С камък бе ударена и полицейска кола. След намесата на полицията протестиращите тръгнаха по централните улици на Плевен, а след това се насочиха към най-големия ромски квартал в града. По пътя си тълпата изпочупи стъклата на клуб на ДПС, намиращ се на площад "Македония". Счупени са само стъкла на помещения, други щети не са нанесени по сградата, каза за Дарик комисар Светозар Илиев, директор на плевенската полиция.

Разбити са и прозорците на ромски къщи, намиращи се в ромската махала до индустриалната зона в Плевен. Сред тълпата имаше и много деца, някои от които едва 11-12-годишни. Казаха, че са се събрали чрез социалните мрежи и няма организатор на протеста им. След истинска гонка между протестиращите и полицията, тълпата беше разпръсната преди да стигне до ромския квартал в края на града.

Обстановката в града вече е спокойна, но на пост остават полицейски патрули на изхода на Плевен към село Буковлък, където голяма част от населението е ромско, съобщи за Дарик комисар Светозар Илиев, директор на ОД на МВР-Плевен. Там хората също са успокоени, че няма да бъдат нападнати от протестиращите.Прекъснато е движението на хора в двете посоки от и към Плевен и не се очаква през нощта да се стигне до нови размирици, посочи още комисарят.

Полицай беше ранен при сблъсъците във Варна. Униформеният служител е бил ударен по главата с камък при опит да отблъсне тълпата от ромските квартали в града. Той е отведен в Центъра за спешна медицинска помощ, няма опасност за живота му. 20 са арестуваните във Варна след сблъсъците там. Отведен в полицейско управление е бил и кандидатът за кмет на града Костадин Костадинов. След това той е бил пуснат.

Над 1000 души се събраха пред Катедралата във Варна. Към тях се присъединиха и около 100 рокери и фенове на футболните клубове "Спартак" и "Черно море". Протестиращите останаха пред храма около 30 минути, пеейки химна и скандирайки "Българи, юнаци!". Малко по-късно те блокираха за кратко движението по булеварда, след което се насочиха към областния клуб на ДПС. Там множеството скандираше антиромски послания. От клуба на партията варненци тръгнаха към областната дирекция на МВР, откъдето бяха върнати обратно от жандармеристи и поеха в посока към Колхозния пазар. Полицията отцепи кръстовището на улиците "Пюскюлиев" и "Бенковски", за да върне протестиращите назад.

Част от протестиращите се отправиха към квартал „Маскуда". Служители на Областната дирекция на МВР и на жандармерията предотвратиха нахлуване на протестиращи в ромската махала. Полицаите на няколко пъти блокираха подходите към кв. Максуда. Въпреки това част от протестиращите успяха да заобиколят органите на реда и да стигнат до ромската махала. Своевременната намеса на полицията и жандармерията не позволиха да се стигне до размирици. Около 200 човека връщайки се от Маскуда блокираха движението по централния булевард „Владислав Варненчик", което принуди жандармерията отново да се намеси.

Полицията в Пазарджик блокира ромските махали в града, района на Джамията и центъра. В рамките на протеста на жители на града и областта големи групи направиха опит да влязат в ромския квартал „Изток", но бяха спрени от служители на реда. Над 500 души излязоха на мирен протест в центъра на Пазарджик. Протестът премина без сблъсъци и при засилено  полицейско присъствие.  Протестиращите от пазарджишка област издигнаха транспарант в памет на загиналите Павел и Ангел от Катуница. На централния площад в града беше вдигнато и българското знаме. Протестът, охраняван от полицията, премина в мирно шествие през централната пешеходна зона на Пазарджик. Протестиращите, в голямата си част млади хора и ученици, някои обвити с българския трибагреник, скандираха „Българи юнаци".

Десетки са арестувани след протестите обстановката в страната се нормализира
netinfo

Мирно протече шествието и в Бургас. Около 600 граждани се събраха в центъра на морския град. Оттам потегли шествие, което затвори централната улица на града. Събралите се бяха най-вече младежи, сред тях имаше и млади семейства с деца. Организаторите прочетоха протестна декларация, в която заявиха: „няма утре и другата седмица, всичко се случва днес". Ученици от средните училища направиха остри заявления против ромите, които, според тях, не спазват правилата. Множеството се отправи по улица „Александровска", пеейки националния химн „Мила Родино" и стария „Шуми Марица". След като стигнаха до гарата, стотиците протестиращи започнаха обиколка на Бургас по по-страничните пътни артерии. 

Над 200, предимно млади шуменци, участваха в мирен протест в Шумен. Шествието тръгна от Градската градина. Участниците в него пееха химна и патриотични песни, и преминаха по централната пешеходна зона на града и стигнаха до площад „Освобождение". Протестът бе организиран заради убийството на 19-годишния младеж в пловдивското село Катуница. Участниците в шествието заявиха, че са съпричастни към близките на убитото момче и починалия 16-годишен негов приятел. Младежите казаха още, че по този начин показват гражданската си позиция и несъгласието си с двойния стандарт, който се налага в страната, визирайки отношението на институциите към ромите. Шествието премина под строгата охрана на шуменската полиция, която не позволи противообществени прояви и ескалиране на напрежението.  

Мирно протестно шествие в памет на момчета от село Катуница тръгна и от центъра на Ловеч. Над сто човека се събраха пред СОУ "Климент Охридски" в центъра на града. Те преминаха през пешеходната зона и Покрития мост и стигнаха до училище "Тодор Кирков" в квартал "Вароша", където спряха за едноминутно мълчание в памет на починалите момчета в Катуница. Шествието бе и в подкрепа на арестуваните българи по време на безредиците в селото, обясниха организаторите.

Около 100 перничани и футболни фенове също се събраха на мирен протест в Перник, провокирани от събитията в село Катуница. Сред дошлите на пернишкия площад бяха привърженици на различни отбори, като най-многобройна бе групата на местния "Миньор". Протестиращите развяха българското знаме, само един младеж бе с флаг с националистически елементи и настояваше за: "изтребване на циганите до крак". Според множеството гражданският им протест е за изразяване на позиция. "Не сме против всички цигани, искаме всички да са равни пред закона", заявиха протестиращите в Перник. Шествието им със запалени свещи премина през площада и градското ларго до черквата "Св. Иван Рилски". Край храма протестиращите почетоха паметта на починалите в Катуница момчета с минута мълчание и падане на колене, като положиха свещите си в светеща пътека край черквата. В обратния си път шествието запя български патриотични песни, не липсваха и скандирания от неколцина: "Циганите на сапун". Протестиращите прогониха местен спортен журналист заради настояването да не бъдат снимани, шествието в Перник премина без ексцесии.

Спокойно премина протестът във Враца. С транспаранти „Стига цигански терор" протестиращите се събраха пред паметника на Христо Ботев на централния площад и продължиха в шествие до площад „Македония". Стотици на възраст от 15 до 30 години, се събраха на площада, за да изразят своята подкрепа към роднините на загиналите две момчета в Катуница и своето недоволство от двойния стандарт в държавата, толериращ, според тях, ромския етнос. "Циганите не си плащат тока, водата, повечето от тях са лихвари, така в държавата не може да продължава. След като не се вземат мерки, когато се убиват хора, значи са нормални и действията на нападателите".
Местните жители изразиха своята гражданска позиция, като уточниха, че не искат протестът им да бъде политизиран. Повечето заявиха, че са разбрали за протеста от социалната мрежа Facebook.

„Всички сме българи, заяви млада майка, но всеки един от нас се труди и дава нещо от себе си, за да изхранва семейството си, докато циганите си седят, крадат и не дават нищо за развитието на града и държавата. Очаквам както се изисква от нас да спазваме законите, така да е и за тях", заяви тя. Част от присъстващите изразиха съгласие с екстремистките нападения, но повечето търсеха справедливост.

С възгласи „За България - свобода или смърт" множеството се отправи по централната улица. Въпреки опасенията, до сблъсъци не се стигна.

Десетки са арестувани след протестите обстановката в страната се нормализира
netinfo

350 младежи от Монтана подкрепиха протестите в Катуница. "Ние сме патриоти, обичаме България и искаме да живеем спокойно. Искаме всички граждани на тази страна да са равни, циганите да си плащат данъците, сметките за ток и вода и да пращат децата си на училище", това обявиха пред присъстващите две от протестиращите момчета, които тази година ще гласуват за първи път. Младежите се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на града и с минута мълчание почетоха паметта на двете загинали момчета от Катуница.

След това групата, в която се включиха и рокери, премина по улица "Цар Борис III" и се насочи към западната част на площад "Жеравица".

Над 200 млади хора от Хасково се събраха в 19 часа на площад „Свобода" в знак на протест срещу смъртта на 19-годишния Ангел и 16-годишния Павел при размириците в Катуница. Развявайки българското знаме, младежите огласиха центъра с възгласи „Няма да забравим, няма да простим" и "Българи юнаци".

Протестът бе организиран във Facebook от 17-годишния Кристиян, който също бе на площада. Към него и връстниците му се присъединиха и много родители, както и пенсионери. Повечето от присъстващите определиха себе си като „аполитични", "решени да защитят правото да са българи в България". Към 19,30 ч те се насочиха към монумента на „Света Богородица", под погледите на изпратените на мястото полицаи. На площада, а по-късно и на монумента, бяха комисарят на Областната дирекция на МВР Петьо Петров, заместникът му Недан Хаджиев, както и началникът на Районното управление в Хасково Николай Бакърджиев. Те останаха само зрители на проявата, до намесата на който и да е от униформените не се стигна. От началото до края проявата премина спокойно, без безредици и агресия.

Десетки са арестувани след протестите обстановката в страната се нормализира
netinfo

Напрежението в пловдивското село Катуница започна вечерта на 23 септември, след като там беше убит 19-годишният Ангел Петров. За убийството му жителите обвиниха приближени на Цар Киро. За смъртта на момчето бе арестуван 55-годишният Симеон Йосифов, който прегази с автомобила си 19-годишния Ангел. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак десетки полицаи, а на следващия ден разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи. 

Избухналите безредици в Катуница станаха причина и за втори смъртен случай. 16-годишният Павел припадна по пътя към именията на Цар Киро, на метри от мястото, където бе прегазен 19-годишният Ангел Петров. Линейка на Бърза помощ го откара в тежко състояние в болницата, но по-късно Павел издъхна. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.

В късния следобед на 24 септември напрежението в село Катуница ескалира. Жители на селото, както и футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев" и „Локо" подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов". Полицията успя да разгони протестиращите и пожарникарите успяха да потушат пожарите.

Жителите на Катуница настояват Цар Киро и семейството му да бъдат изселени от селото.