Десетина училища в страната вече се използва „класната стая на бъдещето”
Десетина училища в страната вече се използва „класната стая на бъдещето” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В около десетина училища в страната вече се използва „класната стая на бъдещето”, като проектът за нея включва компютърни таблети за учениците, с лиценз от МОМН. На таблетите е „качено” учебно съдържание от предучилищната възраст, съдържание от целия начален етап на образованието, публикувани са също и електронните уроци до 12-ти клас от националния образователен портал, съобщи Александър Ангелов - маркетинг мениджър в „Сирма медия”, на първия у нас международен панаир за фирми от образователната индустрия. Форумът се организира от съюза „Дидакта” от Германия.

Образователният портал е собственост на МОМН, богат е на ресурси и позволява в бъдеще на него да бъдат публикувани неограничен брой електронни уроци, каза Ангелов. По думите му на портала сега са „качени” 2000 електронни уроци от 3-ти до
12-ти клас.

Към проекта е включен и софтуер за управление на класната стая, за да може, ако е необходимо, учителят да прехвърли образ от един компютър на т.нар. умна дъска, обясни Ангелов. Той уточни, че тази дъска се поставя върху бялата дъска в класната стая и работи с проектор. Една „умна дъска” струва около 1000 лева, но прави чудеса в класната стая, а цената на целия проект е 15 000 лева, каза Александър Ангелов.

Той съобщи, че засега училищата си купуват софтуера и таблетите за „класната стая на бъдещето” от своите делегирани бюджети, тъй като няма централизирана поръчка.