Новата пленарна зала за депутатите трябва да е готова август 2018 г. В момента се преустройва зала „Света София” в сградата на бившия партиен дом, която ще приюти избраниците догодина.
Ремонтът започна на 31 октомври 2016 г. и би трябвало да завърши в срок – в края на август догодина, каза инж. Николай Бациев. Така народните представители ще могат да работят в новата пленарна зала от септември следващата година.

Бъдещата пленарна зала ще е амфитеатрално разположена. Депутатските банки ще са в 12 реда, като денивелацията между най-долния и най-горния ред ще е 1,70 метра. Широчината на банките ще бъде около 90 см. Президиумът ще е долу, като там ще са местата за председателстващите, а под тях - тези за премира и министрите.

ВИЖТЕ СНИМКИ КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА НОВАТА ПЛЕНАРНА ЗАЛА

Предвидени са и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента, разположени симетрично от двете страни на президиума, ложи за официални гости, чуждестранни гости и представители на дипломатически корпус и журналисти. Депутатите ще заседават под стъклен купол.
 

Новата пленарна зала за депутатите
БГНЕС

В началото на юни 2016 г. Народното събрание обяви обществена поръчка за ремонт на бившия Партиен дом на стойност 24 000 000 лв., с ДДС. Двайсетина дни по-късно администрацията на парламента обяви обществена поръчка и за строителен надзор на стойност 280 000 лв. без ДДС.

Причина за ремонта бе и българското председателство на ЕС, като се очакваше именно в обновената зала "Света София" да протичат част от предвидените по време на председателството форуми. Заради Брекзит обаче българското председателство на ЕС бе изтеглено с половин година по-рано - от 1 януари 2018-а, така че залата ще е готова едва след това.
БГНЕС