Депутатите спорят кой да назначава шефа на „българско ФБР”
Депутатите спорят кой да назначава шефа на „българско ФБР” / Sofia Photo Agency
Председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” да се назначава с указ на президента по предложение на кабинета предвижда законопроектът за създаването на „българско ФБР”, който парламентът обсъжда на второ четене на извънредно заседание. Това е един от най-спорните текстове от закона, тъй като според опозицията така се дават прекомерни правомощия на държавния глава.

Вече повече от час народните представители спорят по този текст. Според десницата председателят на Агенцията трябва да се избира от парламента по предложение на Министерския съвет. От ДСБ и ОДС смятат за противоконституционно предложението с указ на държавния глава да се назначава шефът на агенцията.

Така се създава абсолютна зависимост между президента и председателя на тази агенция и на практика управлението й се предоставя на държавния глава, посочи тъмносиният депутат Атанас Атанасов.

„Съсредоточавате много власт в ръцете на един човек, което лош сигнал към европейските институции”, заяви Яне Янев от ОДС. „Дори при президентска република държавният глава няма такива правомощия”, отбеляза той. По думите му за шест години Георги Първанов е постигнал „почти абсолютна власт и след четири години може би страната ни няма да има нужда от Народно събрание”.

До момента никой от мнозинството не взе думата, за да отговори на критиките на опозицията. Депутатите продължават.