/ БГНЕС
Със 171 гласа "за" депутатите единодушно приеха промени в Закона за МВР, внесени от Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители. В доклада на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се посочва, че основната цел е създаването на законов текст за изплащане на суми за униформено облекло на служители, на които не е осигурено полагащото им се униформено облекло.
 
Действащият закон не предвижда такава компенсация за изплащане на левовата равностойност на служителите, на които униформено облекло не е било предоставено. Затова някои от полицаите са били принудени да купуват униформите си със собствени средства.
 
Според вносителите трудностите в тази посока са били създавани от липса на финансов ресурс, както и от пречки, свързани с прилагането на Закона за обществените поръчки.
 
Целесъобразно е в закона да се създаде норма, която да разреши проблема и да бъде изплатена стойността на облеклото за предходни години, се посочва в доклада.
 
Цветан Цветанов каза, че с промените ще се внесе справедливост и ще се даде ясен знак за отношението на парламента към полицейската работа.
 
От БСП заявиха, че като конструктивна опозиция ще подкрепят промените, но с това не се решава основния проблем за полицаите.
 
"Кога ще се увеличат заплатите на полицаите", попита Иван Иванов от БСП. По думите му напрежението е назряло до крайност и МВР трябва да се реформира.
 
"Уверявам ви, че днес системата е по-реформирана, отколкото при вас", заяви Цветан Цветанов. При Румяна Бъчварова, която искате да вкарате в интрига, се направи невъзможното, за да бъде наваксано изоставането, каза той.
 
"Това, което обсъждаме, е не да направим реформата, а да поправим вашите грешки, да изплатим неиздължените за униформи суми за 2014, 2015 и 2016 г.", заяви Цветанов.
 
"Ако искате политическа риторика с негативен оттенък, няма да участваме в този дебат, искаме да решаваме проблемите на българските полицаи", посочи той.
 
Драгомир Стойнев от БСП отговори, че ГЕРБ управляват от 2009 г. "Една година сте били в опозиция и искате да кажете, че оттогава досега вина има БСП", попита той.
 
По думите на Стойнев единствените правителства, които са увеличавали заплатите в сектор "Сигурност", са на БСП, последното увеличение е било при правителството на Орешарски. Според него ГЕРБ не се интересуват от заплатите на полицаите.
 
Според Славчо Велков от БСП, ако полицаите не бяха заявили воля за протест, сега парламентът нямаше да гласува тези промени.
БТА