съд
съд / iStock/Getty Images
ВСС постигна един оптимален бюджет, смята правосъдният министър
Парламентът гласува окончателните параметри на бюджета на Съдебната власт за 2020 година.

Депутатите одобриха разходна част в размер на малко над 771 млн. лева, докато Висшия съдебен съвет (ВСС) поиска почти 860 млн. лева.

Кирилов подкрепя МС за бюджета на Темида, не ВСС

„ВСС постигнаха един оптимален бюджет, в който се получи сумарно увеличение спрямо предходната година с повече от 70 млн. лева. Смятам, че това увеличение ще обезпечи работата на съдебната система“, подчерта министърът на правосъдието Данаил Кирилов от парламентарната трибуна.

ВСС единодушно отхвърли проектобюджета на съдебната власт

Според него увеличението на парите ще помогне и за увеличението на доходите в съдебната система.

Мнозинството не подкрепи предложението на БСП за отделяне на допълнителни 5,8 млн. лева, които да бъдат използване за разкриването на 100 щатни бройки за длъжността „съдебен помощник“ в съдилищата, които да подпомогнат работата на магистратите.

Съдебната власт си поиска бюджет с 90 млн. завишение

„Много ви моля да подходите отговорно към това предложение“, призова народният представител от БСП Крум Зарков своите колеги от мнозинството по време на дебатите. От левицата настояха и за 420 хил. лева за назначаването на 10 нови съдебни служители в Инспектората на ВСС, но и това тяхно предложение на получи одобрение.

Депутатите одобриха още бюджетите за догодина на Народно събрание, Сметната палата, Администрацията на президента, Министерския съвет, Конституционния съд и Омбудсмана.