/ БГНЕС
Проверки от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) на политици се правят много отдавна. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов относно искането на главния прокурор Сотир Цацаров да се проверяват висши политици. Днес Борисов инспектира изграждането на магистрала "Хемус".
 
Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани, смята президентът Радев

„Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт. Нали затова се борехме съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти - президентска, изпълнителна и законодателна, си гледаме всеки своите задачи, но така са решили - така правят”, коментира премиерът и уточни, че не е работа на изпълнителната власт да следи избора на нов главен прокурор.
 
Президентът очаква прозрачна процедура за избор на следващия главен прокурор

„Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или която и да било друга власт. Има Висш съдебен съвет (ВСС), има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля“, каза още Борисов.