/ iStock/Getty Images
Кадровият орган настоява за 860 млн. лв., докато финансовото ведомство е заложило 771 млн. лв.
По традиция, с обявяването от Министерството на финансите (МФ) на проектобюджета за следващата година се установява разминаване във вижданията на ведомството с тези на Висшия съдебен съвет (ВСС) за необходимите средства за съдебната власт, пише Правен свят.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, на ход е президентът

За 2020 г. кадровият орган настоява бюджетът на правосъдната система да е в размер на почти 860 млн. лв., докато финансовото министерство е заложило 771 млн. лв. За сравнение бюджетът за изтичащата 2019 г. на съдебната власт възлиза общо на 704 млн. лв.

ВСС е заложил 811 млн. лв. за текущи разходи на съдебната власт и почти 47 млн. лв. за капиталови разходи, докато МФ е планирало 746 млн. и 24 млн. лв. Разминаване има и в приходната част, но в обратната посока – докато финансовото министерство очаква от съдебни такси да бъдат събрани 100 млн. лв., то ВСС е заложил 91 млн. лв. приходи от такси.

Над 94 хил. лева изплатени на граждани заради бавно правосъдие

Разминаванията се запазват при бюджетите на всеки от органите на съдебната власт. При ВСС разликата е от над 12 млн. лв., тъй като кадровиците са заложили бюджет от 62 млн. лв., докато разчетите на МФ са за 49,5 млн. лв. С около 1 млн. лв. е разликата при Инспектората към ВСС. Планираните бюджетни разходи от ВСС за съдилищата в страната са в размер на почти 417 млн. лв., докато МФ е планирало 378 млн. лв. Разчетите за прокуратурата са съответно – 319 млн. лв. от ВСС срещу 289 млн. лв. от МФ. Съотношението се запазва и при бюджетите на ВКС, ВАС и на Националния институт на правосъдието.

Прокуратурата: Докладът на ЕК оценява усилията за съдебна реформа

Основната причина за разминаването в проектобюджетите е желанието на кадровия орган да следва планираното увеличение на възнагражденията на магистратите и служителите в съдебната власт. Както се е случвало и в предишни години, очакванията са, че и тази, след преговори между органите на съдебната и изпълнителната власти, накрая ще се стигне до компромис и разминаването в план-сметките ще бъде свито.

Кариерните бонуси скараха съдиите във ВСС

Финансовото министерство е планирало бюджет за Министерството на правосъдието (МП) за 2020 г. в размер на 300 млн. лв., от които 287 млн. лв. са за текущи разходи. От тази сума се покриват възнагражденията на надзирателите в затворите и на охраната на съдебната власт. МП трябва да събере над 61 млн. лв. от държавни такси, гласи още проектът на бюджет за следващата година.