Данаил Кирилов
Данаил Кирилов / БГНЕС
Има възможност за оптимизиране на структурите и намаляване на разходите, смята правосъдният министър
Правосъдният министър Данаил Кирилов коментира бюджета на съдебната власт и подчерта, че напълно подкрепя предложеното от Министерския съвет.

Припомняме, че преди два дни Висшият съдебен съвет отхвърли проекта на бюджет на съдебната власт за 2020 година, тъй като с близо 90 млн. лева се разминава виждането на съдебните кадровици с това на финансовото министерство. 

„ВСС, съобразно закона и Конституцията, има право на предложения за бюджет на съдебната система. Изпълнителната власт също има такава възможност. В Народното събрание и двете предложения се обсъждат и законодателният орган финално взима решение кой от двата варианта ще бъде подкрепен. Аз категорично подкрепям варианта на Министерски съвет“, заяви той.

ВСС единодушно отхвърли проектобюджета на съдебната власт

По думите му правителството и бюджетът показват старание в максимална степен да покрият всички необходими дейности, свързани с осъществяването на съдебната реформа и промените, които се извършват вътре в системата.

„Има възможност за оптимизиране на структурите – предстои установяването на новата съдебна карта. Продължават дебатите във ВСС. Има конкретни виждания и за оптимизиране на отделни разходи – завършването на проекта, който е за видеоконферентни връзки – би следвало да се намалят част от разходите в цялата съдебна система“, обясни Данаил Кирилов.