ВСС
ВСС / БГНЕС
С 19 гласа „против“ Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно отхвърли проекта на бюджет на съдебната власт за 2020 година.

Причината – близо с 90 млн. лева се разминава виждането на кадровиците с това на финансовото министерство. „Ние бяхме подготвили един разчет, а в становище на Министерския съвет, в частта за бюджета на съдебната власт, има друга позиция и други параметри“, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Съдебната власт си поиска бюджет с 90 млн. завишение

В един по-нисък размер на бюджета, в неговата разходна част, няма да могат да се назначат 100-те съдебни помощници, които са поискани от съдебната администрация. Няма да се назначат и съдебните служители в Инспектората“, допълни още той.

По-малкото средства няма да позволят да бъдат изпълнени и някои ремонти на съдебни сгради, които имат нужда от тях.

Над 94 хил. лева изплатени на граждани заради бавно правосъдие

Увеличение на възнагражденията на магистратите догодина все пак ще има, но то ще бъде в рамките на заложеното в бюджетната сфера като цяло.

Трайната тенденция по намаляване на приходите на съдебната власт също се запазва. Остава голям и проблемът с вземанията.

Бюджет 2020: 610 лв минимална заплата, скача заплащането на учители и чиновници

В тази връзка Магдалинчев обясни: „Ние никога не сме го крили, но основно вземанията са насочени в НАП. Там е по-големият проблем, там са и големите суми, на които трябва да се осигури събираемост“.