След дълъг дебат народните представители отхвърлиха предложението за прекратяване на Споразумението със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, внесен от "Възраждане".

Проекторешението беше подкрепено само от депутатите на партията, докато другите парламентарни групи гласуваха "против" и "въздържал се".

От БСП поискаха военният министър да дойде в НС за дебата по споразумението със САЩ

Цончо Ганев от "Възраждане" бе категоричен, че на територията на страната не трябва да има чужди военни бази. "Това, което в момента се внушава, че тези бази са под българско ръководството и са български не е истина по най-простата причина - нека някой да се опита да влезе там. Базите са разделени на две и летищата са разделени на две - има българска част, в която отива военната ни комисия, има и американска част, в която не влиза никой, единственият който евентуално може да влезе трябва да е ранг на генерал и да иска предварително разрешение от този, който седи на чело в американската част", каза той и уточни, че никой не знае какво се случва в базите.

"Ще бъде равносилно на национално предателство ако ние вземем решение да прекратим точно в този ключов момент това Споразумение, защото всички експерти, които се изказаха в комисия по външна изложиха поредица от аргументи за ползите за въоръжените сили на България от тези споразумения", посочи Екатерина Захариева от ГЕРБ и прочете част от текста в споразумението: "Договорените съоръжения и обекти са публична държавна собственост на България. Те се използват при пълно зачитане на суверенитета и законите на Р България. Законодателството, което се прилага на тях е на Р България. Ръководителите са български военни", посочи тя.

Кристиан Вигенин от БСП каза, че толкова глупости са се чули в дебата, че той не може да си представи как по такава сериозна тема може да се говори по този начин и разкритикува "Възраждане".

"Поставяте една много важна тема, но за съжаление, както много често правите, че важните теми така ги представяте и защитавате, че накрая ги обезсмисляте. Не разбрах като говорим за достойнство, един от основните аргументи беше, че не ни плащат. Е като ни плащат ще имаме ли достойнство?", попита той и призова да бъдат сериозни по тази тема.

"Държите се като "Атака" от Али експрес", отбеляза Вигенин. Той каза, че само за тази година българо-американските съоръжения са планирали и ще реализират съвместни 24 учения, в които участват американски и български военни в страната и 15, които ще се проведат в чужбина.

В рамките на дискусията левицата поиска в парламента да дойде и новия военен министър, но предложението им не срещна подкрепа в пленарната зала.